pripazite

Prekrasne, no vrlo agresivne: Ove biljke možda se čine kao lijep ukras u vrtu, ali riječ je o vrlo invazivnim vrstama

04.03.2022 u 10:38

Bionic
Reading

Rijetko koji vrtlar se barem jednom nije susreo s invazivnom biljkom koja je pokušala zavladati cijelim vrtom, a neki su na teži način naučili zašto se neke biljke jednostavno nazivaju korovom. U svakom slučaju, svaki bi vrtlar trebao bi se informirati o učinku uvezenih invazivnih vrsta biljaka na autohtona staništa

Invazivne biljke vrlo lako mogu zavladati vrtom navodeći vrtlara da ulaže dodatan napor u kontroliranje biljke koja je trebala biti lako održiv i ne zahtjevan ukras u vrtu.

Invazivna biljka čak se može lako proširiti i na susjedna imanja, uzrokujući poprilične probleme i u drugim vrtovima. Također valja imati na umu da, čak i u slučajevima kada mislite da je vaša invazivna biljka pod kontrolom, ptice lako mogu raširiti njezino sjeme i time ugroziti druge, znatno osjetljivije biljne vrste. Kako biste na vrijeme znali s kakvom biljkom imate posla, dobro proučite neke od najinvazivnijih biljnih vrsta koje često sadimo u vrtu.

Japanska ruža

Nakon svog silnog trudna koji vrtlari ulože u pokušavajući izbirljive ruže natjerati ne bi li procvale i othrvale se štetočinama i bolestima, agresivna vrsta poput japanske ruže može se činiti čak dobrodošlom. Međutim, ovaj azijski uvoz, koji je u SAD stigao 1866. kao temelj ukrasnih ruža vjerojatno je prenio i bolest kao što je virusna bolest ruža. Danas se ovu biljku može naći u velikim šikarama u svim vrstama staništa, od močvara do prerija. Ova biljka eliminira sve vrste autohtonih biljaka i narušava ekosustav uskraćujući pticama mjesto za gniježđenje. Samo jedna biljka može proizvesti milijun sjemenki, koje mogu zadržati sposobnost nicanja i do 20 godina.

Ako tražite izdržljivu ružu kojoj nije potrebno previše brige, posadite ružu iz serije ‘Knock Out,' 'Drift,' ili 'Carefree'. Oni će cvjetati cijelu sezonu uz malo više njege te redovitu godišnju rezidbu.

Kozja krv

U vrijeme svoje velike popularnosti kozja krv se činila kao dobra ideja – predstavljala je lijep ukras, a uz to je osiguravala kontrolu erozije tla. No, sada se ta biljka smatra invazivnom. Naime, njezine sgresivne loze stvaraju zagušljive prostirke u prirodnim područjima, a mogu čak i opasati mlada stabla onemogućujući im rast. Lonicera sempervirens dobra je i vrlo lijepa zamjena.

Kineska glicinija

Vrlo brzo rastuća, destruktivna i aposolutno izvan kontrole ako je se redovito ne obrezuje. Ovu uvoznu biljku nazivaju čak i 'zmijom u travi' kada je riječ o šumama. Naime, ova biljka koja raste kao vinova loza ubija autohtona stabla tako da ih polagano davi, a pod njezinim isprepletenim granama umiru čak i zrela stabla. To pak stvara otvore u šumskim krošnjama koji omogućuju invazivnoj gliciniji da se još više razmnožava.

Umjesto kineske glicinije, odaberite autohtonu i jednako ljupku Wisteriju frutescens, poznatu i kao američka glicinija koja je znatno pitomija.

Lantana camara

Šarena biljka lantana popularna je u mnogim vrtovima zbog svog briljantnog cvijeća, lakoće uzgoja i privlačenja leptira. Međutim, u toplim klimatskim uvjetima gdje ovaj grm raste kao trajnica, ova ukrasna biljka postaje poput nametnika. Lantana camara je podmukla po tome što snažno istiskuje već ugrožene autohtone vrste. Alternativna biljka koja je leptirima još privlačnija je Asclepias tuberosa, poznata i kao svilenica.

Vrbica

Ova invazivna biljka vrtlare je privukla lijepim izgledom, no toliko je agresivna da su čak neke zemlje SAD-a zabranile njezin uzgoj i sadnju. Inače močvarna biljka, vrbica stvara guste nakupine koje ne predstavljaju nikakvu vrijednost kako za životinje tako ni za druge biljke. Druge biljke, slične ljepote, no znatno ljupkije naravi su plamena zvijezda koja voli suha područja te crvena lobelija koja voli vlažno tlo.

Japanska suručica

Uvezena kao lijepa ukrasna biljka, Spiraea japonica se činila kao benigni izbor u krajoliku: grm je otporan, prilagodljiv, a ružičasti cvjetovi privlače leptire. Međutim, ova biljka ima tamnu stranu. Biljke proizvode stotine sjemenki koje lako klijaju i stvaraju gustu krošnju koja sprječava rast rijetkih i ugroženih autohtonih biljaka. Umjesto ove biljke radije posadite žadnjak (sedum) 'autumn joy'.

Ivica

Svatko tko je zasadio ivicu (bugleweed) u nadi da će pokriti mjesto u vrtu na kojem ne želi rasti ni jedna druga biljka, vjerojatno se neće iznenaditi kad sazna da ima invazivne tendencije. Nakon što šarmantni ljubičasti cvjetni klasovi izblijede, biljka postaje zaposlena širenjem posvuda i to agresivnim rizomima. Vrlo brzo zauzima cijelo područje pretvarajući vrt u monokulturu. Lijepa i mirna alternativa je plućnjak koji se ne širi tako brzo ni invazivno.