USPJESI HRVATSKIH DIZAJNERA

Priča o usponu na svjetsku modnu scenu: Kako su kreacije s domaćim potpisom osvojile Hollywood

21.01.2018 u 15:32

Bionic
Reading

Nije tajna to da Hrvatska ima talentirane dizajnere, no u posljednje vrijeme njihov su talent primijetile i svjetske zvijezde koje kreacije s hrvatskim potpisom sve češće nose na prestižnim crvenim tepisima. Iza tih uspjeha stoje tri snažne, vrijedne i odlučne žene s jasnim vizijama i ciljevima - Matija Vuica, Aleksandra Dojčinović i Kristina Burja. Odlučili smo provjeriti kako je došlo do njihove suradnje s holivudskim zvijezdama

Matija Vuica

Glumica Zrinka Cvitešić prva je zvijezda svjetskog glasa koja je kreacije Matije Vuice pokazala na prestižnim crvenim tepisima i kazališnim daskama, no vidjeti svoj dizajn na holivudskoj zvijezdi 'A' liste poseban je uspjeh do kojeg nije tako lako doći. Jednoj od omiljenih dizajnerica u Hrvata sa zavidnom 36-godišnjom karijerom pošlo je od ruke odjenuti svima nam dobro znane ljepotice, koje nisu odoljele njezinim elegantnim haljinama.

Nakon što se početkom rujna na 74. Filmskom festivalu u Veneciji manekenka, model i TV voditeljica Hofit Golan pojavila u prekrasnoj žutoj haljini s volanima od koje zastaje dah, Matija Vuica doživjela je reklamu o kojoj nije ni sanjala. Raskošna haljina s prozirnim izrezima punila je stupce svjetskih medija, što svojim osebujnim dizajnom, što malim gafom koji se dogodio plavokosoj manekenki.

  • +7
Hofit Golan Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Slavna ljepotica je na premijeri filma 'The Leisure Seeker' mahala okupljenoj publici, a u trenutku kada je podigla ruke, neposlušna haljina otkrila je manekenkinu bradavicu. Uslijedile su brojne druge suradnje, a za isti festival Matija je odjenula i meksičku manekenku Patriciju Gloriju Contreras, koja je zablistala u dugačkoj svjetlucavoj haljini prepoznatljivog potpisa.

Iako je dugo godina slušala pohvale kako su njezine haljine stvorene za svjetske crvene tepihe, Matiji je, kako kaže, 'bilo važnije očvrsnuti brend u Hrvatskoj, imati kontinuitet u kvaliteti rada i dizajna te na kraju imati kupce koji to potvrđuju', pa tek onda krenuti u osvajanje tržišta. Kao veliki radoholičar i kreativac, Matija se nije stigla pozabaviti tom ambicijom sve dok nije konačno pronašla osobu u koju ima puno povjerenje, a riječ je o našem najuspješnijem plus age modelu, Zvončici Vučković.

'Zvončica prije svega voli i vjeruje u moj rad, što je meni neophodno za bilo kakvu suradnju, a potom je i svjetska žena. Ona je samo čekala moj znak pa da se može potpuno angažirati. Uskoro su slike mojih haljina došle do osoba koje vode brigu o odijevanju stranih zvijezda te su uslijedili pozitivni komentari i upiti da pošaljemo haljine. To je bilo ono prvo uzbuđenje, pakiranje haljina, slanje i iščekivanje što će se dogoditi. Jer, zapravo, zvijezde su te koje u konačnici biraju haljinu i dizajnera', ispričala je za tportal Matija Vuica.

  • +25
Schwarzkopf Cro A Porter: Tatjana Pantoš, Vain, Matija Vuica Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Nije prošlo dugo vremena, a haljinu Matije Vuice poželjela je još jedna strana zvijezda. Nakon dodjele Zlatnih globusa slavna Playboyeva zečica i zvijezda serije 'Spasilačka služba' Carmen Electra pojavila se na after partyju HBO-a u izazovnoj crnoj haljini s mnoštvom vezenih detalja i velikim prorezom na leđima, a istu haljinu svojevremeno su nosile Severina i Zrinka Cvitešić.

  • +13
Carmen Electra Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najnoviji uspjeh kojim se uspješna dizajnerica može pohvaliti je suradnja s Laverne Cox, zvijezdom hit-serije 'Narančasta je nova crna', koja je ušla u povijest kao prva transrodna glumica nominirana za prestižnu nagradu Emmy. Lijepa glumica na crvenom tepihu dodjele nagrada NAACP Image osvanula je u zavodljivoj crnoj haljini.

  • +7
Laverne Cox Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako je krivi potpis haljine Matijinom timu zadao mnogo posla oko ispravljanja greške, to nije umanjilo njezino zadovoljstvo. 'Ovo su uistinu uzbudljivi dani, kada dobivam potvrdu svega što sam dug niz godina radila', komentirala je Matija na Instagramu.

'To je onaj trenutak koji dizajneru puno znači, ali ništa manje ne uživam kad naši mediji poprate haljine koje nose Zrinka Cvitešić ili Severina Kojić i na tome sam zahvalna. Ipak je najvažnije najprije biti netko 'kod kuće'. Naravno, u probijanju na inozemno tržište veliku su ulogu odigrale društvene mreže jer su one ne samo korisna, nego i najbrža platforma za svaku promociju. U zadnje vrijeme sam više pažnje posvetila Instagramu, jer tu mogu samostalno i brzo djelovati. To je ujedno i najlakši način da se predstavite širokoj publici onako kako želite', dodaje dizajnerica te ekskluzivno za tportal otkriva i kako uskoro planira otvoriti salon vjenčanica u Međugorju.

Lei Lou by Alex Dojčinović

Aleksandra Dojčinović ima jasan cilj na kojem marljivo radi godinama, a to je proširiti svoj brend Lei Lou na strano tržište. Najbolji put do srca 'običnog' puka je preko utjecajnih slavnih imena, a to vrlo dobro zna i dizajneričin PR tim iz Los Angelesa koji se brine o promociji njezina brenda na američkom tržištu.

Otkako je u Aleksinoj haljini na crvenom tepihu zablistala kanadska glumica Lyndie Greenwood, koju pamtimo po ulogama u seriji 'Nikita' i filmu 'Sanjiva dolina', uslijedile su brojne druge inozemne suradnje s poznatim zvijezdama. Holivudska glumica je na partyju povodom dodjele nagrada Grammy nosila kratku čipkastu haljinu iz kolekcije Lei Lou za proljeće/ljeto 2017.

Lyndie Greenwood Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mlada glumica Zoey Deutsch, najpoznatija po ulozi Rosie Hathaway u popularnoj seriji 'Vampirska akademija', nosila je elegantne hlače Lei Lou visokog struka, a njezin talent prepoznala je i britanska pjevačica Mel B, koja je dizajneričinu haljinu nosila na snimanju popularnog showa 'America's Got Talent'.

#thankyou @elizabethstewart1 💙 @zoeydeutch @colbertlateshow

Objavu dijeli aleksandra dojcinovic (@leilou_by_alex)

Omiljena dizajnerica u Hrvata svakako se može pohvaliti najdužom listom slavnih imena koja su nosila njezin dizajn. Američka pjevačica i spisateljica Jhené Aiko viđena je s jarkoružičastom torbicom Zita, dok je Mayte Garcia, bivša supruga legendarnog glazbenika Princea, u ljubičastoj haljini na jedno rame osvanula na stranicama magazina People.

#purplerain #forever 💜 #loveit

Objavu dijeli aleksandra dojcinovic (@leilou_by_alex)

'To je nešto na čemu smo ja i moj tim dugo radili. Od samog početka brenda ciljamo tome, a taj trud se isplatio. Kad na nečemu dugo i marljivo radiš, rezultati se na kraju ipak pokažu. No dosadašnji uspjesi nisu ni približno ono što planiramo i očekujemo', otkrila je za tportal Aleksandra Dojčinovć te dodala kako zahvaljujući snagama koje njezin PR tim ulaže u promociju na inozemnom tržištu očekuje još veću inozemnu prodaju i nastavak suradnje s vodećim svjetskim imenima.

'Moj inozemni PR tim sugerirao mi je najbolje concept dućane u koje zalaze stilisti poznatih osoba, ali to naravno nije garancija da će išta od te odjeće ikada završiti na nekom crvenom tepihu jer, da bi se to dogodilo, netko od njih na koncu tu odjeću treba i odabrati. Srećom, stvari su se za nas odvile na najljepši mogući način i sigurna sam da naše najbolje suradnje sa zvijezdama tek slijede', izjavila je nedavno za tportal Aleksandra Dojčinović u velikom modnom intervjuu.

I zaista, uspjesi su se zaredali jedan za drugim. Aleksandrine kreacije nosila je i omiljena tračerica Leighton Meester, poznata po ulozi bogatašice Blair Waldorf, koja je u svibanjskom izdanju magazina Bello osvanula u lepršavoj haljini Rebecca i torbici Zita.

Ubrzo nakon toga na crvenom tepihu povodom premijere novog filma 'Wonder Woman' u kreaciji Lei Lou zablistala je i glumica Jacqui-Lee Pryce, a u svibnju prošle godine glumica Andy Allo, poznata po seriji 'The Game', na party Young Hollywood stigla je u zelenoj kožnoj suknji Yaja.

Jedno od dobro poznatih holivudskih imena koje je prepoznalo brend Lei Lou je i zvijezda 'Vraških sluškinja' Dania Jissel Ramirez, a dizajnerica se na Instagramu pohvalila i suradnjama s manje poznatom televizijskom zvijezdom Madelaine Petsch te turskim izdanjem Cosmopolitana, na čijoj je naslovnici američka pjevačica Madison Beer osvanula u dizajneričinim metalik hlačicama Dee.

  • +11
Dania Jissel Ramirez Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Trudim se što manje zaostajati za svijetom, mijenjati se iz sezone u sezonu, osluškivati okolinu. Imam već sada ideju gdje želim da mi kolekcije budu u naredne tri, četiri sezone i marljivo ću raditi na tome', otkrila je za tportal Aleksandra Dojčinović.

Mlada Amerikanka Chloe Lukasiak, poznata po talentima u plesu, glumi i modelingu, pojavila se na dodjeli nagrada Teen Choice Awards u haljini Breanna koju potpisuje upravo Aleks. Jedan u nizu međunarodnih uspjeha joj je i suradnja s glumicom Issom Rae, koja je na nedavnoj dodjeli nagrada u New Jerseyju nosila dugu i sjajno-bijelu haljinu koju smo mogli vidjeti i na Severini.

  • +4
Issa Rae Izvor: Reuters / Autor: Profimedia

Osebujne Aleksandrine kreacije koje donose dašak luksuza i glamura očarale su i mlade holivudske glumice Jennu Ortegu, Shantel VanSanten, Chandler Kinney, Logan Browning i Mary Elizabeth Winstead te voditeljicu Keltie Knight.

  • +19
Lei Lou na holivudskim crvenim tepisima Izvor: Profimedia / Autor: Auto

Ako treba istaknuti najpoznatije holivudske glumice 'A' liste koje su nosile Lei Lou, onda su to Kaley Cuoco, poznata kao Penny u hit-seriji 'Teorija velikog praska', te seksi liječnica iz serije 'Uvod u anatomiju', Kate Walsh.

  • +7
Kaley Cuoco Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Krie Design by Kristina Burja

Godine truda i rada urodile su plodom i za dizajnericu Kristinu Burju, koja je svojim dizajnom osvojila bivšeg supermodela Tyru Banks. Slavna ljepotica i voditeljica popularnog showa 'America's Next Top Model' na njujorškoj premijeri nove sezone zablistala je u crnoj kombinaciji s potpisom Krie Designa.

  • +7
Tyra Banks Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Već dvije godine sudjelujem u internacionalnom projektu Green Fashion Week. Nakon revija u Abu Dhabiju, Sanremu i Milanu, prošlo proljeće predstavila sam Krie Design u Las Vegasu i Los Angelesu te su na revijama bili mnogi stilisti koji surađuju s američkim modnim magazinima i poznatim osobama. Tako su se moje kreacije našle u nekim modnim editorijalima i odjenule su ih poznate osobe. Tyra je najzvučnije ime pa je odjeknulo u medijima', ispričala je za tportal Kristina Burja, dodajući kako je vidjeti svoj dizajn na karakternim i uspješnim ženama poput Tyre 'savršen osjećaj'.

  • +20
KRIEstmas party Izvor: Promo fotografije / Autor: Boris Štajduhar

Kristina Burja otkriva kako se suradnja sa slavnim supermodelom dogodila tako što je s njom kontaktirao tim Tyre Banks, što je talentiranu dizajnericu jako razveselilo.

Dizajnerica priznaje da se koncentrira na tržišta za koja je sigurna kako će njezin dizajn ondje odlično funkcionirati, ali i da su društvene mreže doprinijele promociji njezina brenda, 'povezavši ju s osobama s kojima inače možda nikad ne bi došla u direktni kontakt'.

Krie Design Izvor: Promo fotografije / Autor: Goran Čižmešija

Uz Tyru Banks, kreacijama s potpisom Krie Design nisu odoljele ni r&b diva Ashanti i glumica Mädchen Amick, koja se proslavila ulogom Shelly u kultnoj seriji 'Twin Peaks', a dizajnerica otkriva kako je ovo tek početak, s obzirom da njezin tim marljivo radi na pregovorima s još nekim poznatim licima.