Chefica poznatog restorana Kapetanova kuća, Lidija Kralj, podijelila je s nama dva ukusna recepta za bakalar, a svidjet će se svima koji ga žele pripremiti na malo drugačiji način, posebice ako nemaju vremena i za njih je Badnjak radni dan
Na Badnjak se u domovima širom Hrvatske priprema riba, a prema tradiciji, trebao bi to biti bakalar. Želite li isprobati novi recept, koji pritom nije zahtjevan niti oduzima previše vremena, možda vam se svidi salata ili bakalar s rajčicama obogaćen pršutom.
Brza toplo-hladna salata
Sastojci za 4 osobe:
400 g mesa bakalara
100 g riže
100 g graha
crvena paprika
sol, papar, maslinovo ulje, peršin, aceto, bijelo vino, češnjak
Priprema:
Meso bakalara skuhajte u vinu i vodi uz dodatak soli i ulja. Na klasičan način treba skuhati rižu pa grah. Zatim dodajte sirovu rezanu papriku, začine i sve dobro pomiješajte.
Svježi bakalar s pršutom i marmeladom od rajčice
Sastojci za 4 osobe:
4 filea svježeg bakalara
4 fete pršuta
2 luka, češnjak
2 svježe rajčice
sol, papar, šećer, maslinovo ulje, aceto
Priprema:
Luk dinstajte uz dodatak sjeckane rajčice, šećera, soli, papra i aceta. Posolite file bakalara, premažite dobivenom marmeladom, stavite fetu pršuta pa drugi komad filea, koji opet premažete marmeladom, dok ih sve ne obložite pršutom. Sada još samo zapecite na 220° 15 minuta i bakalar je gotov.