PUTEVIMA FINIH UMAKA

Put oko svijeta s tri umaka

10.10.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Put oko svijeta s tri umaka

Umaci na bazi vrhnja koji govore 100 jezika na stolove donose jela sa svih strana svijeta. Otkrijte specijalitete svjetskih kuhinja koje oplemenjuju umaci s okusom šampinjona, Ribanca i bešamela!

Pastirska pita

Za početak, jedno britansko jelo koje navodno potječe iz Škotske i sjeverne Engleske, a omiljeno je i s druge strane Atlantika. Uvijek može poslužiti kao jelo za rješavanje ostataka pečenog mesa, a ako nemate ništa slično, u posudi na luku pirjajte mljevenu janjetinu (možete i govedinu, samo onda pripremate tzv. cottage pitu), malo pasirane rajčice ili umaka Worcester. Dodajte papar, sol, grašak i nekoliko narezanih mrkvi. Skuhajte krumpir i napravite pire. Još dok je vruć, umiješajte u umak s okusom šampinjona Brzo & Fino. U posudu za pečenje složite meso pa na njega pire od krumpira. Pecite oko 15 minuta.

Francuski omlet

Brzo & Fino  umak okusa Ribanac progovorit će francuski – kad se poveže s jajima, maslacem i svježim začinskim biljem po želji. Razmutite jaja, ali ne potpuno kao za kajganu. Začinite s malo soli i svježe mljevenog papra te dodajte nekoliko žlica Brzo & Fino umaka okusa Ribanac. Na tavi zagrijte maslac i izlijte jaja. Neka lagano bubre, a onda drvenom špatulom ili kuhačom gomilajte smjesu od rubova prema sredini. Lagano promiješajte, pa ponovite nekoliko puta, sve brže i brže, miješajući slabije pečeni dio s onim jače pečenim (neka jedan mali dio ostane gotovo sirov). Dodajte sjeckani svježi vlasac ili peršin pa zarolajte ili jednostavno presavijte. Za završni francuski štih, premažite omlet s malo maslaca za sjaj i odmah poslužite.

Egipatski makaroni

Jelo nastalo pod utjecajem talijanskog pasticcia i grčkog pastitsija klasik je egipatske kuhinje, gdje nosi jednostavan naziv: makaroni s bešamelom (ma’karonah bil bechamel). Vrlo je jednostavno i sočno, pravi comfort food! Priprema se od mljevene govedine ili janjetine, pirjane na luku s malo majčine dušice, pimenta i cimeta, uz kuhane penne i bešamel. Na dno kalupa stavite pola količine tjestenine, u koju ste prethodno umiješali malo umaka okusa bešamelBrzo & Fino. Zatim dodajte meso, pa opet tijesto, na kraju sve prelijte Brzo & Fino umakom i zapecite u pećnici.

Na www.brzoifino.hr otkrijte kamo još možete otputovati s gotovim umacima Brzo & Fino.