SVE SAMO NE DOSADNA

Razbijte predrasude o jajima!

22.04.2016 u 10:02

Bionic
Reading

Napravite odmak od ustaljenih načina pripreme jaja i otkrijte nove ideje za uživanje u ovoj hranjivoj namirnici.

Jaja su idealna namirnica za sve obroke, od doručka do večere. Istražite kreativnije recepte i uživajte u njima!

Kajgana i omlet najčešći su način pripreme jaja. No i njih možete podići na novu razinu, a naš je prijedlog mini quiche bez tijesta. U kalup za muffine ubacite razmućena jaja u koja ste dodali malo mlijeka, komadiće slanine, sira, vlasca ili drugih začina te pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva.

Još kreativniju verziju omleta možete ispeći u pećnici, a rezultat je fina rolada od jaja, povrća i sira. Pomiješajte jaja, malo brašna i mlijeka te začine, po želji i žlicu senfa ili vrhnja, pa izlijte na papir za pečenje. Po vrhu rasporedite natrgani špinat ili blitvu te pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Zatim posipajte naribanim sirom i pecite dok se sir ne rastopi. Na kraju zarolajte pečenu smjesu u roladu i poslužite uz salatu!

Jaja su nezaobilazni dio shakshuke, tradicionalnog jela Bliskog istoka. Rajčicu pirjajte na maslinovu ulju, ljutim papričicama i luku, začinite kuminom i na kraju obilno pospite svježim peršinom. Kad je šalša gotova, kuhačom oblikujte nekoliko udubina, u njih razbijte jaja pa pustite da se lagano ispeku. Ovo jelo jajima daje novu dimenziju, a osvaja ljubitelje ljućih okusa. Ako niste taj, pripremite blažu verziju, bez ljutih papričica.

Poširanje je način kuhanja jaja, koja se tako pripremljena mogu jesti sama ili sa salatama i sendvičima. Jaje razbijte i izlijte u zdjelicu, bez miješanja, te ubacite u vodu koja lagano kipi, a koju ste prethodno zasolili i dodali joj nekoliko žlica octa. Vodu promiješajte prije nego što ubacite jaje, jer mu taj „vrtlog“ u loncu pomaže u formiranju. Nakon 3-4 minute jaje izvadite velikom žlicom i odložite kratko u posudu s hladnom vodom. Servirajte s par kapi maslinova ulja i svježe mljevenog papra ili na kriški kruha s avokadom.

Kad svladate poširanje, spremni ste i za jaja Benedict, poznatu deliciju koja uključuje i kuhanu šunku ili slaninu, razrezani engleski slani muffin (u originalnom receptu) i umak hollandaise. Jelo staro više od stotinu godina zaslužuje eksperimentiranje s raznim vrstama peciva i šunke…

No i kod sasvim običnih načina pripreme jaja valja usavršiti osnove: na www.brzoifino.hr saznajte što je sve potrebno za savršeno kuhana jaja.