KREMASTI OKUSI JESENI

Sezonska jela koja su bolja s umacima

06.10.2016 u 12:06

Bionic
Reading

Sezonska jela koja su bolja s umacima

Ova je jela vrlo jednostavno pripremiti - u duljim fazama pripreme uskače pećnica, a u svemu ostalom gotovi umaci. Vi samo imajte otvoren um i probudite svoju kulinarsku kreativnost.

Slike obilja jesenskih plodova mame nas sa štandova tržnica i društvenih mreža. Premda uživamo u njihovim privlačnim bojama, jesenske namirnice najdraže su nam ipak na tanjuru! Kako ih uklopiti u jednostavna jela? Nije teško, samo se inspirirajte ovim idejama.

Lazanje s bundevom

Vjerojatno imate omiljeni način pripreme lazanja, no vrijeme je da ga doradite dodavanjem jedne od najpoželjnijih sezonskih namirnica i učinite lazanje najuzbudljivijim jelom jeseni.

Bundeva je vrlo zahvalna za pripremu niza jela, a njeno je aromatično meso jednako dobro u juhama, rižotima i desertima. Potrebna vam je muškatna (butternut) bundeva – prerežite je na pola, očistite i narežite na kockice, stavite na papir za pečenje, pokapajte s malo maslinova ulja, pa pecite u pećnici na 180-200 stupnjeva oko 40 minuta. Dok se peče, pripremite ostale sastojke: na malo maslinova ulja kratko popržite špinat, začinite ga solju, paprom i muškatnim oraščićem, pa mu dodajte Brzo & Fino - umak bešamel. U posudu za pečenje slažite sloj tijesta za lazanje, pa umaka sa špinatom na koji stavite bundevu, zatim sloj tijesta i tako do kraja. Gornji sloj možete prekriti kombinacijom umaka i naribanog sira. Pecite dok rubovi kora ne postanu lagano hrskavi.

Njoki u umaku od kestena

Kesten-pire ne ide samo u deserte - otkrijte pravu jesensku deliciju u režiji plodova jeseni i Brzo & Fino - umaka okusa Ribanac. Zagrijte malo maslinova ulja na tavi, dodajte kesten-pire i umak te dobro promiješajte. Začinite solju i svježe mljevenim paprom. Ako ne dobijete ujednačenu smjesu, usitnite je štapnim mikserom ili u mikseru. Umiješajte kuhane njoke i obilno posipajte sjeckanim svježim peršinom. U slast!

Riža u aromatičnom umaku s okusom šampinjona

Gljive su jedan od simbola jeseni, a za uživanje u okusu šampinjona dovoljno je zagrijati gotovi Brzo & Fino umak i poraditi na izboru začina kojima ćete zaokružiti jelo i dati mu aromatičnu notu. Pomiješajte cimet, anis, đumbir i klinčić u prahu – odlično se slažu s okusom gljiva, a umaku će podariti dašak egzotike. Odličan izbor za ovaj umak je i majčina dušica, a želite li još intenzivniji okus koji će podići jelo, dodajte malo ružmarina i đumbira. Prelijte po riži (preporučujemo integralnu, smeđu rižu), uz piletinu.

Istražite još ideja za kombiniranje namirnica, začina i kremastih gotovih umaka Brzo & Fino – uz pomoć www.brzoifino.hr