Sladoled iz kućne radinosti? Zašto ne! Ne treba vam niti jedan umjetni dodatak, pojačivač boje ni arome - tek neko voće, jogurt, nekoliko kapi limuna i eventualno malo šećera. Izvolite nekoliko jednostavnih recepata
Ništa jednostavnije - zamrznite voćni sok
Kod kuće imate višnje? Odlično, napravite od njih sok. Zasladite ih po želji, a osim šećera razmislite i o alternativnim prirodnim zaslađivačima – medu, sirupu agave, žitnom sladu, steviji.
Potom sok ulijte u kalupe za sladoled, koji se po vrlo povoljnim cijenama mogu nabaviti u dućanima s plastičnim proizvodima. Ako nemaju poklopac sa štapićem na kojem ćete držati sladoled, umetnite u kalup malu žličicu, poslužit će!
Takav voćni sok možete uliti i u kalupe za led – dobit ćete zdrave, obojene kocke leda pune vitamina, a staviti ih možete u koktele, dodati ih limunadu ledeni čaj…
Djeca koja su navikla na preslatke industrijske sladolede možda će na ovu ideju u prvi mah malo prigovarati, no kad se doista zažele ledene poslastice, promatrajući vas kako uživate u svojoj, brzo će ih zavoljeti.
U ovu svrhu poslužit će i drugo voće, poput malina, borovnica…
Sladoled od trešanja i malina
Sastojci:
- 2 šalice malina
- 2 žlice šećera
- 1 šalica sjeckanih trešanja, bez koštica
- 1 žlica soka od limuna
- 1/4 šalice šećera, najbolje u prahu
- 1 1/4 šalice punomasnog jogurta
Priprema:
Stavite maline i šećer u mikser. Zatim propasirajte kroz fino sito i ulijte na dno kalupića.
U čistom mikseru izmiješajte trešnje, limunov sok, šećer u prahu i jogurt.
Nakon što su maline bile u zamrzivaču oko sat vremena, ulijte i ovaj miks i zamrznite na nekoliko sati.
Da biste lakše izvukli sladoled iz kalupa, stavite ga načas pod mlaku vodu.
Sladoled od kokosa i mente i/ili lavande
4 dl punomasnog kokosovog mlijeka
1/4 šalice sirovog šećera od šećerne trske ili zaslađivač po želji
1 šalica svježeg ili smrznutog voća
1 grančica omiljenog začinskog bilja (npr. paprena metvica, lavanda, bosiljak, ružmarin)
Najprije ispunite kalupe malim komadima voća i sjeckanim biljem, ali ostavite prostora za tekući dio.
U kokosovo mlijeko dodajte šećer i ulijte. Zamrznite preko noći ili dok se ne zamrzne, a zatim ih izvadite i ližite na toplom suncu!