ljetni 'must'

Isprobajte recepte za zdrave i ukusne sladolede gotove u tren oka

17.07.2024 u 13:32

Bionic
Reading

Ljeto je idealno vrijeme za uživanje u osvježavajućim desertima, a domaći sladoledi savršen su izbor. Ovi sladoled ne samo da su ukusni, već su i zdravija alternativa kupovnim sladoledima koje nalazimo u škrinjama na plažama. U nastavku vam donosimo jednostavne recepte koji će vas oduševiti svojom kremastom teksturom i bogatim voćnim ukusom

Iako kroz godinu tešemo liniju za ljeto, upravo nas ljeto često mami da odustanemo od ustaljenih režima prehrane. Slasne krafne koje prodaju tete na plaži, palačinke koje zamirišu čitava mista, ali i osvježavajući sladoledi kojima će 'ne' reći samo oni najustrajniji.

Sladoledima iz dućana ipak postoji zdravija i ukusnija alternativa, a postupak pripreme zbilja ne traži posebne vještine. Za pripremu domaćih sladoleda potreban je tek zamrzivač i kalupi za sladoled te, naravno, odabrani sastojci koji u ovim receptima čine čuda od sladolednih deserata.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Sladoled od avokada, čokolade i banane

Iako avokado češće povezujemo sa slanim kombinacijama, kao što je primjerice avokado tost, ovo voće sjajno funkcionira i u slatkim varijacijama.

Već je poznato da je avokado bogat zdravim nezasićenim mastima koje pomažu u održavanju zdravlja srca, no također i obiluje vlaknima koja poboljšavaju probavu i pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi. Osim toga, avokado je pun vitamina i minerala, a njegova masna struktura čini ga sjajnim zdravim vezivnim sastojkom u ovom receptu!

Sastojci

  • 1 zreli avokado bez koštica i kore
  • 2 velike zrele banane, oguljene i narezane na ploške
  • 1 šalica mlijeka
  • 4 datulje očistite od koštica i narežite na sitne kockice
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • Kalupi za sladoled

Priprema

  1. Stavite avokado, banane, mlijeko, datulje i kakao prah u blender. Izmiksajte velikom brzinom dok smjesa ne postane potpuno glatka i kremasta.
  2. Raspodijelite u kalupe, a u sredinu svakog kalupa zabodite drveni štapić.
  3. Zamrznite 4 sata ili preko noći dok se ne stisne.

Sladoled od lubenice i krastavca

Lubenica i krastavac su dva sinonima ljeta! Tako hidratantni i osvježavajući sadrže visok udio vode, a uz to su i niskokalorični i savršeni za 'zavaravanje' tijela da uživa u slatkišu!

Sastojci

  • 300 grama lubenice bez kore i sjemenki
  • 2 krastavca
  • 2 čaše vode
  • 1 prstohvat šećera
  • malo soka limuna

Priprema

  1. Krastavce operite, osušite i nasjeckajte.
  2. Stavite krastavce u čašu blendera, dodajte čašu vode, sok limuna i dobro izblendajte.
  3. Napunite kalupe za sladoled s mljevenim krastavcem i stavite ih u zamrzivač na sat i pol.
  4. Nasjeckajte lubenicu i dodajte joj čašu vode i malo šećera. Smjesu stavite u blender i izmiksajte što jače.
  5. Izvadite već zamrznute sladolede od krastavca iz zamrzivača i na njih dodajte smjesu od lubenice, poklopite, dodajte štapiće te ostavite sladolede u zamrzivaču 3-4 sata.

Sladoled od jogurta i breskve

Ovaj sladoled ne samo da je ukusan, već je i zdravija alternativa tradicionalnim poslasticama zahvaljujući prirodnim sastojcima. Kombinacija kiselkastog jogurta i slatke breskve bit će sjajno osvježenje pri dolasku kući nakon sati na plaži ili dugog dana u uredu.

Sastojci

  • 1 konzerva breskvi u sirupu ili 3 svježe breskve
  • Sok limuna
  • 250 miligrama jogurta
  • 250 mililitara vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 75 grama bijelog šećera
  • Bijeli kristalizirani šećer za ukrašavanje

Priprema

  1. Ocijedite polovice breskvi od sirupa i izmiksajte ih u blenderu sa sokom jednog limuna.
  2. Jogurt s vrhnjem, ekstraktom vanilije i šećerom ulijte u zdjelu i sve dobro promiješajte.
  3. Pireom od breskve napunimo 6 kalupa za lizalice do četvrtine visine.
  4. U sredinu stavimo drveni ili plastični štapić i stavimo ih u zamrzivač na 30 minuta.
  5. Napunimo ih do pola smjesom od jogurta i ponovno zamrznemo na još 30 minuta.
  6. Ponavljamo postupak s ostatkom pirea od breskve i smjesom od jogurta te sladoled stavljamo u zamrzivač do posluživanja.