ULOMAK IZ HIT ROMANA

Starac koji je nestao na svoju stogodišnjicu

25.01.2014 u 08:25

Bionic
Reading

Stogodišnji je Allan nakon burnoga života uoči svoga svečanog stotog rođendana, zapalio iz Doma za starije osobe jer je alergičan na troznamenkaste proslave. Rastreseno je popalio tajanstvenu putnu torbu na kotačiće pa ga zato punih mjesec dana natjerava švedska policija. Njega i njegovo veselo društvance koje je usput oko sebe okupio...

Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao hit je roman JonasaJonassona  u izdanju Fokus komunikacija i prodan je u više od sedam milijuna primjeraka diljemsvijeta.

Ova je kriminalistička priča isprepletena Allanovim bezbrižnim, uglavnom slučajnim sudjelovanjem u mnogim znamenitim događajima 20. stoljeća! Kako se u njegovoj blizini našao Truman, Staljin, general Franco, Kim Il Sung, Churchill, prekrasne žene Mao Ce Tunga i Čang-kaj Šeka, skupina iranskih disidenata, ruski atomist i radna ekipa američkoga Projekta Manhattan?

Allana ne zanimaju politika i religija, ali kao da je on samim svojim postojanjem utjecao na većinu najvažnijih svjetskih dvadesetostoljetnih događaja. Što li će tek biti sada u 21. stoljeću, kad je, u ugodnom društvancu istomišljenika, opet na slobodi?

Nitko nije više očaravao publiku nego otac moje majke, kad je sipao laži, lagano naslonjen na štap, s punim ustima burmuta.
– Nego… je li istina, djede? pitali smo mi, zapanjena unučad.
– Onoga tko zbori samo istinu, nije vrijedno slušati, odgovarao je otac moje majke.
Ovu knjigu posvećujem njemu. (Jonas Jonasson)


Ulomak iz romana

Mjesne su novine brzo izašle s viješću o starcu koji je nestao na svoju stogodišnjicu. Reporterka je bila gladna pravih vijesti iz okolice pa je smatrala da nije isključena otmica. Stogodišnjak je, prema svjedokinji, bistar i nije zalutao.
Čudnovato je nestati na stogodišnjicu. Lokalni se radio odmah dokopao toga, a i lokalne novine, državni radio, teletekst, novinski portali, popodnevne i večernje televizijske vijesti.

Policija u Flenu prepustila je sve kotarskome policijskom načelniku koji je poslao dvije policijske patrole i policijskoga inspektora Aronssona u civilu. Odmah su im se pridružile reportažne ekipe, kako bi pomogle pročešljati područje. Medijski je uzlet kotarskome policijskom načelniku bio razlog da uvede reda. I da ga možda snimi neka kamera.

Početni se policijski rad sveo na to da su se policijska vozila motala gradićem uzduž i poprijeko, a policijski je inspektor propitkivao. Gradonačelnik je, međutim, otišao kući u Flen i isključio sve telefone. Nije moglo donijeti ništa dobroa ako se umiješa u nestanak užasnoga starkelje, zaključio je.

Stigle su obavijesti sa svih strana: od toga da je Allan biciklirao do Katrineholma, do toga kako je bio prgav dok je čekao svoj red u apoteci u Nyköpingu. No ta i slična zapažanja moglo se odbaciti iz niza razloga. Primjerice, nije moguće biti viđen u Katrineholmu, a istodobno ručati u domskoj sobi u Malmköpingu.

Kotarski policijski načelnik organizirao je potragu uz pomoć stotinjak područnih dragovoljaca. Iskreno se začudio što nema rezultata. Naime, dotad je bio siguran da je riječ o običnom nestanku uzrokovanom demencijom, unatoč iskazima svjedoka o starčevom dobrom zdravlju.

Istraga isprva nije nikamo dovela, sve dok u 19.30 nije stigla rekvirirana eskilstunska policijska kuja, njuškajući trenutak Allanov naslonjač i otiske između tamnoljubičastih maćuhica ispred prozora, prije nego što je otišla prema parku, nastavila s druge strane ulice, na tlu srednjovjekovne crkve, prešla preko kamene ograde i zastala ispred čekaonice Autobusnoga kolodvora u Malmköpingu.

Vrata čekaonice bila su zaključana. Policija je od Sörmland-transova šalteraša u Flenu čula da Autobusni kolodvor u Malmköpingu radnim danom radi do 19.30, kad ga zatvara kolega šalteraš. Međutim, dodao je šalteraš, ako policija nipošto ne može čekati do sutra, može u kućni posjet kolegi u Malmköpingu. Zove se Ronny Hulth, a valjda je u telefonskom imeniku.

Dok je kotarski policijski načelnik pred kamerama ispred doma isticao da večeras treba opću pomoć jer je stogodišnjak lagano odjeven i možda smušen,. policijski inspektor Göran Aronsson došao je pred kuću Ronnyja Hultha i pozvonio. Pas je bio jasan, starkelja je ušao u čekaonicu autobusnoga kolodvora, a biljeter Hulth bi morao znati je li starac autobusom napustio Malmköping.

Ronny Hulth nije otvorio vrata. U spavaćoj sobi, iza spuštenih rebrenica, mazio je mačku.
– Gubi se, šapnuo je Ronny Hulth prema vanjskim vratima. Idi svojim putem. Idi!

Naposljetku je policijski inspektor to i učinio. Smatrao je da šef već zna, naime, starkelja se mota negdje u blizini, a ako se ukrcao u autobus, nije problem. Na redu je taj Ronny Hulth. Odmah ujutro potražit će ga na poslu. Ako se starkelja dotad ne pojavi.

Roman 'Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao' hit je roman Jonasa Jonassona u izdanju Fokus komunikacija.