ŽENSKA PEDOFILIJA

Što kad se žene pretvore u bezobzirne seksualne predatorice?

06.07.2013 u 11:45

Bionic
Reading

Celeste Price je nemilosrdna pedofilica, beznadno opsjednuta 14-godišnjim dječacima. Nastavničko je zanimanje izabrala zato da lakše dođe do plijena, jer je učionica za nju lovište u kojemu vreba mlado meso. U svoju mrežu upliće sramežljivog, naivnog učenika Jacka Patricka i počinje drama. To je sadržaj 'Tampe', prvog romana američke autorice Alise Nutting, od kojeg se očekuje da bude hit ovoljetne sezone. Ona je privlačna 26-godišnja nastavnica u predgrađu Tampe na Floridi

Udana je za bogatog muža koji je obožava. Vozi malu crvenu Corvettu, izazovno se odijeva i provodi sate u fitnes centrima i kozmetičkim salonima, samodopadljivo se brinući za svoj ionako savršeno dotjeran izgled. Živjela bi tako svoj američki san da nema mračni porok: Celeste Price je nemilosrdna pedofilica, beznadno opsjednuta 14-godišnjim dječacima. Nastavnica je postala zato da lakše dođe do plijena, jer je učionica lovište u kojemu vreba mlado meso, a svoj 'teritorij' simbolično obilježava vaginalnim sokovima. U svoju mrežu upliće sramežljivog, naivnog učenika Jacka Patricka i počinje drama. Dok se dječakov život okreće naglavce, ona nema nikakvog osjećaja krivnje...

Ženska pedofilija ili suvremena Lolita?

To je sadržaj 'Tampe', romana autorice Alisse Nutting, koji bi ovoga ljeta trebao biti hit na američkim knjižarskim policama. Roman ruši tabu o ženskoj seksualnoj pohlepi za nezrelim dječacima, onoj u školskim klupama na relaciji mlada, atraktivna nastavnica - učenik s probuđenim hormonima. Dok se na filmu i u literaturi govorilo o bolesnoj sklonosti prljavog starca prema propupalim djevojčicama, za što je najbolji primjer proslavljena 'Lolita' Vladimira Nabokova, o zavođenju zrele žene malodobnog dječaka rijetko, gotovo pa ništa. Ako i jest, onda je to u posljednje doba bilo u obliku komedije. U NBC-jevoj komičnoj seriji '30 Rock' romantična veza između Susan Sarandon i malodobnog junaka pokazana je kao šala, a u prošlogodišnjoj komediji 'That’s My Boy' u režiji Seana Andersa', Adam Sandler glumi tinejdžera kojega je zavela nastavnica, pa dok ona zbog toga guli u zatvoru, on odgaja zajedničko dijete. Film je kritiziran zbog neukusnog ismijavanja pedofilije, incesta i silovanja maloljetnika.

Čak i kada su stvarni slučajevi dospijevali u javnost, autoricu je zapanjilo u koliko su od njih nastavnice prikazivane kao žrtve, nemoćno se braneći navaljivanju dječaka s podivljanim hormonima, te ovim romanom želi razbiti stereotip o muškom agresoru i ženskoj žrtvi. Roman 'Tampa' stoga među prvima priča o suvremenoj Loliti, onoj koja ne zaluđuje umornog profesora probuđenom seksualnošću kao Nabokova nimfeta Dolores Haze, nego je zrela, pohlepna seksualna predatorica koja bezobzirno troši prištave dječake u bolesnom dokazivanju erotske dominacije i frenetičnoj borbi za vječnu mladost.

Je li ovo novi hit poput 'Pedeset nijansi sive'?

Gomilu eksplicitnih scena seksa neki ocjenjuju kao vulgarnu, dok autorica tvrdi da je stvari morala dovesti do apsurda i učiniti da se čitatelj osjeća nelagodno, kako bi pokazala opasni karakter glavne junakinje i svu vulgarnost diktata mladosti i ljepote koji su u američkom društvu vrlo cijenjena valuta. Ovaj prvijenac urednice književnih časopisa, autorice kratkih priča i predavačice kreativnog pisanja uspoređuju već s 'Pedeset nijansi sive', dok se izdavač Ecco očito nada sličnom financijskom uspjehu.

Pišući 'Tampu', autorica je istraživala stvarne slučajeve ženske pedofilije koji su dobivali epilog na sudu i ostavili za sobom najviše medijske prašine, pa je kao predložak najviše poslužila priča o Debri Lafave, narcisoidnoj plavuši s velikim plavim očima, lijepoj 'kao da je okrunjena titulom miss Amerike'. Bila je nastavnica engleskoga na Floridi, udana za bankara i optužena za silovanje 14-godišnjeg učenika.

Ošinute drakonskim kaznama, u stvarnim slučajevima posrnule žene uglavnom se pravdaju bipolarnom ličnosti i pokušavaju se vratiti u normalu (Debra Lafave se kasnije skrasila sa zaručnikom i postala majka blizanaca). Većina ih tvrdi da su bile doista zaljubljene ili su bježale iz nesretnog braka, dok junakinja romana nema nikakvog emocionalnog odnosa prema žrtvama, trošeći ih kao sapun. Celestu više brinu prve bore i celulit nego prijetnja zatvora, a sama autorica je opisuje kao 'podivljali libido na štiklama'.

Kritičari romana zamjeraju Alissi Nutting na suviše dugačkim i dosadnim nabrajanjima seksi scena, ali seks je još uvijek unosna literarna roba. Da bi je omekšao, izdavač je knjigu umotao u baršun.

'To je zaštitni pokrivač', kaže autorica Nutting. 'Kada knjiga postane suviše mučna, možete je zatvoriti i, gladeći njezinu nježnu tkaninu, skupljati hrabrost da je pročitate do kraja.'