PITAJ DOKTORA

Što moramo znati o madežima i kad oni predstavljaju opasnost

02.08.2024 u 09:15

Bionic
Reading

Ključne savjete o zaštiti kože tijekom ljeta dala nam je Katarina Dujmović Hasanbegović, dr.med., spec. dermatologije i venerologije iz Croatia Poliklinike

Ni u vrijeme u kojem je globalna javnost sve svjesnija opasnosti prekomjernog izlaganja zrakama sunca ljubitelji preplanule puti ne odustaju od višesatnog sunčanja na plaži.

Naravno, pogrešno je proglasiti sunčanje lošim i pritom zanemariti pozitivne učinke sunca, posebice na psihofizičko zdravlje ljudi. Također, za imunološki je sustav važan vitamin D, koji regulira rast stanica i hormonalnu ravnotežu. Stoga je važno pitanje koje se postavlja - u kojem trenutku preplanula koža postaje plodno tlo za razvoj melanoma?

Stručnjakinja iz Croatia poliklinike, Katarina Dujmović Hasanbegović, dr.med., spec. dermatologije i venerologije otkrila je nekoliko važnih savjeta kad se radi o zaštiti kože, osobito tijekom ljetnih mjeseci, u kojima je najizloženija suncu.

'Melanocitni nevusi su dobroćudne pigmentirane promjene, čiji je trend rasta najuočljiviji kod djece i adolescenata, stoga nevusi sa znakovima rasta kod starijih pacijenata zahtijevaju više pažnje. Nevusi su pod utjecajem UV zračenja te hormonskih i genetskih čimbenika podložni promjenama, stoga ih je potrebno redovito pratiti kod dermatologa', upozorava Katarina Dujmović Hasanbegović, dr.med., spec. dermatologije i venerologije

Klinički znakovi (nepravilni rubovi, neravnomjerna pigmentacija u prethodno jednoliko pigmentiranom nevusu, povećanje i uzdignuće nevusa, odnosno evolucija nevusa u vidu bilo kakve promjene) izraženi su pravilom ABCDE i mogu upućivati na malignu alteraciju.

'Pregled madeža digitalnim dermatoskopom preporučuje se učiniti jednom godišnje, ali je važan individualni pristup svakom pacijentu. Oni koji imaju sindrom displastičnih nevusa, koji su operirali melanom ili drugi karcinom kože ili imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu vezanu za karcinome kože, izrazito su svijetle puti, oni za koje je zabilježen anamnestički podatak o opeklinama od sunca te pacijenti koji su učestalo izloženi UV zračenju mogu obavljati dermatoskopske preglede i češće, ovisno o procjeni dermatologa', kaže liječnica.

Liječnički tim Croatia poliklinike čine vodeći stručnjaci iz 22 medicinska područja, a ova renomirana i moderno opremljena zdravstvena ustanova nudi obavljanje svih potrebnih pregleda na jednom mjestu: više od 100 specijalističkih i 700 dijagnostičkih usluga.

Croatia poliklinika opremljena je najsuvremenijom tehnologijom potrebnom za izvođenje laserskih tretmana, a svi liječnici posvećeni su personaliziranoj skrbi za svakog pacijenta, s naglaskom na sigurnost, udobnost i efikasnost tretmana. Ako primijete bilo kakve promjene na madežima, Katarina Dujmović Hasanbegović, dr.med., spec. dermatologije i venerologije kaže da se pacijenti s takvim simptomima bez straha mogu javiti i potražiti pomoć.

Proizvodi za zaštitu od sunca, dodaje, moraju štititi od UVB i UVA zračenja.

'S obzirom na to da ne pružaju stopostotnu zaštitu, važno je i uz njihovu redovitu primjenu ne boraviti predugo na suncu (posebno treba biti oprezan u periodu od 11 do 17 sati), ne izlagati novorođenčad i malu djecu izravnoj svjetlosti, nositi zaštitne šešire, sunčane naočale i majice. Proizvodi za zaštitu od sunca trebaju se nanositi prije izlaganja više puta dnevno te učestalije nakon kupanja ili brisanja ručnikom. Zaštita od sunca potrebna je prilikom boravka na otvorenom i kada nismo direktno izloženi suncu, uz napomenu da UV zračenje može prodrijeti i kroz oblake. Radi učinkovitosti, proizvod za zaštitu od sunca treba nanijeti na kožu u dovoljnoj količini', upozorila je dr. Dujmović Hasanbegović.

Prilog je nastao u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Croatia poliklinikom.