POTPUNO IZNENAĐENJE

Što nam kvari raspoloženje, a da toga nismo svjesni?

02.09.2013 u 08:48

Bionic
Reading

Svađe s kolegama ili partnerima, kašnjenja i vremenske neprilike mogu utjecati na naše raspoloženje, ali postoje i neki drugi faktori koji nas oneraspoložuju, a da ih nismo svjesni

Ordinacija.hr otkriva četiri sabotera sreće na koje nikada ne biste pomislili, ali i jednostavne savjete kako im možete doskočiti.

Jaka sunčeva svjetlost

Žmirkanje dok nas jako sunčevo svjetlo obasjava pojačava osjećaj ljutnje i agresije za 44 posto, pokazali su rezultati jednog talijanskog istraživanja. Vaše raspoloženje i mišići lica su povezani, a način na koji spustite obrve i ukočite mišiće jagodica dok žmirkate slični su izrazu lica kada smo ljuti, objašnjava autorica studije, Daniele Marzoli.

Vaši suradnici ili cimeri

Loše raspoloženje je zarazno, tvrdi se u istraživanju Sveučilišta Notre Dame. Druga studija, koju je provelo Sveučilište Harvard, također je utvrdila kako provođenje vremena s loše raspoloženim prijateljima ili suradnicima utječe na raspoloženje. Zato primjerice počastite suradnika kavom. Čak i ako ne podigne njegovo raspoloženje, vi ćete se osjećati bolje jer ste napravili nešto dobro.

Fotografije drugih ljudi na Facebooku

Od otprilike 350 korisnika Facebooka, njih devet posto osjećalo se ljuto i frustrirano ili oboje, nakon gledanja fotografija svojih prijatelja, otkrila je studija dva njemačka sveučilišta. Objašnjenje za to je jednostavno – kada gledamo poznanike kako na tim slikama uživaju na udaljenim lokacijama, odmorima i finim večerama, pojačava se osjećaj usamljenosti, zavisti i jada.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.