Na Festivalu hrane i vina sve posjetitelje očekuje uistinu raznolika ponuda - od suhomesnatih slavonskih proizvoda, maslinova i bučina ulja pa do vina, specijaliziranih časopisa i proizvoda od meda i tartufa
Ovoga vikenda u zagrebačkoj Areni održava se prvi Hrvatski festival hrane i vina na kojemu izlaže oko 225 malih i velikih proizvođača. Na više od 5.000 kvadratnih metara mogu se vidjeti doista raznoliki proizvodi – od suhomesnatih slavonskih proizvoda, maslinova i bučina ulja pa do vina, specijaliziranih časopisa i proizvoda od meda i tartufa.
Ako ste ljubitelj tartufa, zasigurno će vam pozornost privući izložbeni prostor Zigante tartufi na kojemu se mogu pronaći čisti tartufi, kao i crni i bijeli tartufi s različitim dodacima. Usto, posjetiteljima se nudi i rakija s tartufima te posebna delicija – maslinovo ulje s tartufima.
Na Festivalu se predstavlja i časopis Svijet u čaši s posebnom akcijom koja nosi naziv Kuharovo vino. Riječ je o akciji koja je spojila kuhare i vinare pa se tako uz bocu vrhunskog vina dobije i recept poznatog hrvatskog kuhara koji savršeno ide baš uz to vino.
Ljubitelji slastica zasigurno neće propustiti izložbeni prostor tvrtke Vilma. Riječ je o rapskim slastičarima koji, osim torti i kolača, nude i nesvakidašnje čokolade te praline. Posebno su ukusne praline od đumbira i cimeta, ali i čokolade s neobičnim dodacima.
Oni koji vode brigu o svojemu zdravlju nikako ne bi trebali propustiti manji izložbeni prostor s proizvodima od kupine koje proizvodi Davor Viduka. Tu se može pronaći kupinovo vino, ali i sirupi te džemovi od kupina. Također, posjetiteljima nude i sadnice kupina.
Vrlo popularno bučino ulje nudi se na izložbenom prostoru obitelji Tomašić. Osim bučnog ulja, posjetiteljima se nude i drugi zdravi
proizvodi od buče. Dakako, na Festivalu se može pronaći i nekoliko izložbenih prostora s maslinovim uljima, ali i drugim proizvodima od maslina.Već prvoga dana na Festivalu je bio popularan izložbeni prostor Vinistre što i ne čudi s obzirom na to da nude kušanje vrhunskih istarskih vina, ali i informacije o sljedećoj Vinistri koja će se održati u svibnju u Poreču. Vrhunska vina mogu se pronaći i na izložbenom prostoru Vina Hvar koji također nude degustaciju.
Nezaobilazan prostor na Festivalu hrane i vina je i onaj tvrtke Al Kaprone na kojemu vas uslužuju anđeli. Oni pak nude domaće likere i voćne rakije, a posebno je popularna 'grejpuša' – rakija od grejpa.
Na Festivalu se može pronaći i nekoliko izložbenih prostora sa sirevima. Među njima je i onaj Paške sirane na kojemu posebnu pozornost plijeni sir s kaduljom Mediteraneo. Riječ je o neobičnu siru koji je prošle godine osvojio nagradu na World Chees Awards.
Oni koji vole tradicionalne slavonske proizvode, neće zaobići izložbeni prostor obitelji Poljak iz Slavonskog Broda. Već sam pogled na njihove proizvode – kulen, kulenovu seku, kobasice, čvarke i suhu slaninu – budi apetit.
Posebna zanimljivost Festivala su jaja japanske prepelice koja su skrivena na manjem izložbenom prostoru. Osim svježih jaja, posjetiteljima se nude i ukiseljena jaja u mediteranskom umaku. Riječ je ne samo o ukusnom obroku nego i o vrlo zdravom.
Uza sve spomenuto, na prvom Hrvatskom festivalu hrane i vina može se pronaći još mnogo toga vezanog uz hranu i piće, a kakva atmosfera vlada u zagrebačkoj Areni i što se sve nudi, pogledajte u našoj fotogaleriji.