UOČITE NA VRIJEME

Stručnjak otkriva: Kako prepoznati sivu mrenu i kada obavezno treba posjetiti oftalmologa

30.09.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Siva mrena ili katarakta je svako zamućenje očne leće koje uzrokuje promjenu vidne oštrine od zamagljenja do gubitka vida na zahvaćenom oku te se radi i o jednom od vodećih uzoraka sljepoće u svijetu

Siva mrena izaziva niz pojava koje na mnoge načine otežavaju svakodnevicu poput problema prilikom čitanja ili gledanja televizije pa do gubitka vida. Riječ je o vrlo čestoj tegobi koja podrazumijeva zamućenje koje se razvija u očnoj leći ili ovojnici očne leće, a koje varira od malene do potpune zamućenosti zbog agregacije proteina i ometa prolaz svjetla.

Iako se najčešće javlja kod starije populacije, može pogoditi i mlađe.

Ipak, današnja oftalmologija uz pomoć minimalno invazivnih operacija vraća oštrinu vida u svega nekoliko minuta, o čemu smo porazgovarali s dr.med. spec. oftalmologom i ravnateljem Poliklinike Ghetaldus, Sinišom Cvrtilom.

Uzroci sive mrene

'Uzroci nastanka sive mrene u nekim slučajevima mogu biti dobro definirani, no u najvećem dijelu se povezuju sa starenjem. Siva mrena može nastati kao posljedica traume, metaboličke bolesti kao što su dijabetes, galaktozemija, primjene nekih lijekova kao što su kortikosteroidi, te kao komplikacija nekih drugih očnih bolesti, primjerice uveitisa ili glaukoma. Katarakta se također može pojaviti i u sklopu nekih sindroma (npr. Downov sindrom)', objašnjava oftalmolog dr. Cvrtila.

Na mnoge načine utječe na svakodnevicu oboljelih, a ključno je da se na vrijeme prepozna, ističe liječnik. Kako siva mrena postaje sve mutnija, jasan vid je sve slabiji što itekako utječe na opću kvalitetu života.

'Siva mrena u svakom slučaju utječe na kvalitetu života i obavljanje svakodnevnih obaveza jer smetnje koje nam razvitak iste daje govore u prilog navedenom', kaže liječnik.

Pojavljuje se i kod mlađih osoba

Premda većina pacijenata s ovim problemom pripada starijoj dobi, obolijevaju i mlađe osobe.

'S obzirom na etiologiju nastanka siva mrena je zabilježena u 42 posto populacije stare od 52 do 64 godine, u 60 posto populacije stare od 65 do 74 godine, te u 91 posto populacije stare od 75 do 85 godina. Mlađe dobne skupine rijetko su zahvaćene sivom mrenom osim ako ista nije povezana s nekim sistemskim bolestima koje ubrzavaju razvitak iste kao što su dijabetes, posljedica rendgenskog i ultravioletnog zračenja zračenja, kongenitalni sindromi (Down)', kaže dr. Siniša Cvrtila.

Što se tiče simptoma, dodaje oftalmolog, postoje poteškoće s vidom koje nikako ne bismo smjeli ignorirati.

'Kako siva mrena postaje sve mutnija, jasan vid je sve slabiji. Može se pojaviti bliještanje kao posljedica raspršenja ulaska svjetlosti u oko kroz zamućenu leću. Gledanje kroz zamućenu leću nalikuje na pogled kroz zamućeno staklo. Većina sivih mrena napreduje postupno sa smetnjama vida koje su izražene noću ili na jakom svjetlu, često uz smanjeni intenzitet boja i uz promjenu dioptrije', dodaje oftalmolog.

Kad se pak radi o liječenju sive mrene, jedini način je operativni zahvat.

'Ne postoje lijekovi koji znanstveno dokazano sprječavaju ili usporavaju nastajanje katarakte. Jedini način liječenja je operacija katarakte, tj. uklanjanje zamućenih lećnih masa. Često se čuje da mrena 'još nije zrela' za operaciju. Takav pristup 'čekanja' da mrena 'sazri' potiče iz vremena kada su operativne tehnike bile relativno slabe i nije se mogao očekivati potpuni vid nakon operacije. Danas se katarakta operira već kod prvih poremećaja vida koji utječu na izvršavanje profesionalnih i željenih dnevnih aktivnosti. Primjenom naprednih operativnih tehnika danas je cilj operirati sivu mrenu u što ranijem stadiju. Nema više potrebe da se čeka da mrena 'sazrije' jer takve mrene se zapravo teže operiraju novijim tehnikama i zahtijevaju duži postoperativni oporavak. U Poliklinici Ghetaldus operacije se vrše modernom ultrazvučnom metodom poznatom i kao PHACO operacija iza koje u velikom postotku pacijenti već sljedeći dan ako se ne radi o kompliciranijoj operaciji postižu 80 posto vidne oštrine', objasnio je oftalmolog.

Simptome nikako ne treba ignorirati

Promjene na očima nikako ne bismo trebali ignorirati. Staračka katarakta u početku je karakterizirana početnim postepenim zamućenjem leće, kasnijim bubrenjem leće, i konačno smanjivanjem leće i potpunim gubitkom prozirnosti, tj. zamućenjem.

'S vremenom kortikalni dio katarakte postaje tekuć i pretvara se u mliječno bijelu tekućinu, te nastaje Morgagnijeva katarakta, koja može uzrokovati teške upale ako ovojnica leće pukne i procuri. Ako se ne liječi, katarakta može uzrokovati fakomorfni glaukom. Vrlo uznapredovale katarakte sa slabim zonulama sklone su prednjoj ili stražnjoj dislokaciji leće koja bi dovela do pomicanja leće te bi time dio percepcije svjetlosti u pacijenata s kataraktom bivao obnovljen što bi pacijenti pogrešno protumačili kao popravak vidne oštrine', kaže dr. Cvrtila.

Smetnje koje upućuju na razvitak sive mrene:

Evo koje su smetnje koje nas upućuju na razvitak sive mrene:

  • otežano čitanje, gledanje televizije
  • promjena dioptrije
  • osjećaj nedostatka svjetla,
  • otežana vožnja noću i u sumrak,
  • raspršivanje svjetla i zabliještenost,
  • slabiji vid pri jakom dnevnom svjetlu,
  • otežano kretanje niz stepenice i sl.

Dijagnostika sive mrene uključuje kompletan oftalmološki pregled koji se sastoji od mjerenja vidne oštrine, očnog tlaka te pregled očne pozadine na proširenu zjenicu.

'Isto tako treba napraviti i ultrazvučni pregled oka kojim će se izmjeriti parametri potrebni za izračun i odabir leće koja će se ugraditi u oko tijekom operacije sive mrene. Liječenje podrazumijeva operativni zahvat koji se radi u lokalnoj anesteziji pod primjenom anestetskih kapi te sam postupak traje 10-15 minuta. U pravilu se ne trebaju provoditi predoperativne pripreme jer već smo naveli da se radi o minimalno invazivnom operativnom zahvatu. U razgovoru sa stručnim oftalmolozima Poliklinike Ghetaldus dobit će te potpune upute da li je potrebno provesti dodatne pretrage, no svakako treba napomenuti da se treba pridržavati uputa o uzimanju lijekova koji razrjeđuju krv (Marivarin, Andol, Aspirin) te napomenuti moguće alergije na lijekove', kaže liječnik.

Bezbolna operacija

Operacija je potpuno bezbolna, napominje dr. Cvrtila detaljno objašnjavajući postupak.

'Zahvat uklanjanja sive mrene je bezbolan i radi se u lokalnoj anesteziji samo uz pomoć kapljica. Postupak se obavlja u sterilnim uvjetima uz pomoć operacijskog mikroskopa i posebnog ultrazvučnog (PHACO) uređaja. Prvo se na rožnici napravi rez manji od 3 mm i ukloni se prednji dio lećne ovojnice koja se naziva kapsula. Nakon toga se ultrazvučnom sondom PHACO uređaja usitnjava zamućena leću i uklanja je iz oka.

Kroz isti rez se uz pomoć posebnog instrumenta unutar kapsule umjesto stare leće postavi nova intraokularna leća čija je jakost ranije određena na predoperativnom pregledu. Pacijent se isti dan nekoliko sati od operacije pušta kući uz primjenu zavoja na operiranom oku ili samo uz primjenu zaštitnih naočala. Vrlo je bitno dan nakon operacije doći na postoperativni pregled gdje će se ustanoviti stanje i uspješnost obavljene operacije te preporučiti pacijentu korištenje određenih kapi i masti za oko prema preporuci oftalmologa. Za potpun i siguran oporavak, prvo vrijeme nakon operacije ipak nemojte pretjerivati u sljedećem: ne trljate oči rukama, ne podižite teške stvari, pazite da vam u oko ne upadne iritirajuće sredstvo (npr. šampon) i, na kraju, ne vozite automobil prije nego što vam to vaš oftalmolog dozvoli. Konačna refrakcija (dioptrija) određuje se 1-3 mjeseca nakon operacije', rekao je dr. Cvrtila.

Siva mrena ne može se ponovno javiti nakon operacija

Što se tiče straha od ponovnog pojavljivanje sive mrene nakon postupka, to nije moguće.

'Siva mrena se ne može povratiti nakon operacije jer kako smo napomenuli prirodna leća je uklonjena iz oka i zamijenjena umjetnom intraokularnom lećom koja se više ne može zamutiti', zaključio je dr. Cvrtila.

Zbog svega navedenog prepustite se u sigurne ruke specijalista oftalmologa Poliklinike Ghetaldus te se naručite za preoperativni pregled i operativni zahvat uklanjanja sive mrene uz popust od 20 posto na cijenu operativnog zahvata do kraja godine u dijagnostičko operativnom centru Poliklinike Ghetaldus na lokaciji Dom zdravlja Siget, Avenije Većeslava Holjevca bb.

Za sve dodatne informacije o operaciji sive mrene kao i o terminima zahvata možete dobiti na besplatnom telefonu 0800 222 025.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Poliklinikom Ghetaldus.