Nemasni preljev za salatu bolji je od majoneze, masti debljaju i morate jesti puno voća, zar ne? Pogrešno, tvrde nova istraživanja
'Svaki moj novi klijent dođe s popisom 'dobrih'stvari koje provodi u dijeti', kaže James Duigan, autor priručnika 'Clean & Lean' i osobni trener zvijezda, među kojima je i Elle Macpherson. Dakle, ako ste želite smršavjeti, morate ovo znati, piše Daiy Mail.
Mit: nemasni preljev za salatu je dobar za vas
Fat-free preljevi nisu tako zdravi kao što se čine. Jedući salatu uz malo masnoća, pomažete tijelu da učinkovitije apsorbira hranjive tvari iz povrća. 'Određene su namirnice zdravije kad ih jedemo zajedno', kaže nutricionistica Vicki Edgson. Mnogo povrća je topivo u masnoćama, što znači da će tijelo upiti bolje hranjive sastojke iz povrća ako dodate malo masnoća. Trener James Duigan tvrdi da nikada ne biste trebali jesti salatu bez masnoća. Što više hranjivih tvari tijelo apsorbira, manje ćete se osjećati gladnima. Dodajte salati malo kozjeg sira, maslinovo ulje, avokado ili orašaste plodove i bit ćete zdraviji i vitkiji.
Mit: obrano mlijeko je zdravije
Istraživanja pokazuju da su vitamini u punomasnom mlijeku, uključujući vitamine A, D, E i K, topivi u masnoći, što znači da ih vaše apsorbira učinkovitije kada je podebljano masnoćama. Punomasno mlijeko nema veliku količinu masnoća, objašnjava James Duigan. Ono sadrži samo oko četiri posto u usporedbi s vrhnjem koje ima gotovo 50 posto masnoća.
Mit: margarin je bolji od maslaca
Godinama smo kupovali margarin zbog manje masnoća i kalorija. Jesmo li se gubili vrijeme? 'Margarin je vrlo obrađen i sadrži hidrogenizirane masti koje tijelo ne može razgraditi preko probavnog trakta i jetre', kaže Vicki Edgson. Ove vrste masti se pohranjuju u masnim stanicama našeg tijela i onemogućavaju mršavljenje. Maslac je, pak, prirodni proizvod s malo dodataka. Maslac sadrži prirodne masne kiseline CLA, za koje brojne studije pokazuju da pomažu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Naravno, samo ako konzumirate male količine. CLA također pojačava okus hrani i zadovoljava apetit na način da koji obrađeni namazi ne mogu, tvrdi James.
Mit: samo slastice sadrže šećer
'Mnoge žene precizno znaju količinu masnoća u namirnicama, pogotovo ako su se borile s kilogramima', kaže James. Međutim, ne znaju količine šećera skrivene u hrani. I tu leži problem.
Tradicionalno se šećer doživljava kao bezazlena namirnica, a masnoće kao neprijatelji. Potrošnja šećera drastično je porasla, jer se on skriva u mnogim svakodnevnim namirnicama, uključujući jogurte, umake za tjesteninu pa čak i kruh. Šećer više deblja, jer smo, prije svega, od masnoća sitiji. Studija s Harvarda otkrila je da svakodnevno konzumiranje slatkih pića povećava rizik od srčanih bolesti. Šećer vas deblja, jer je to najrafiniraniji oblik ugljikohidrata, kaže Vicki. Vrlo brzo podiže razinu šećera u krvi, što utječe na proizvodnju inzulina i stopu po kojoj tijelo sprema dodatne masnoće.
Mit: morate brojati kalorije da biste smršavili
'Tehnički, kalorije se ne računaju, kada je riječ o održavanju vitke linije', objašnjava James. Odnos unesenih i potrošenih kalorija je ono što određuje mršavite li ili se debljate. U stvarnosti je to ipak malo kompliciranije. Usporedite, primjerice, losos i avokado: obje su namirnice visoke u masnoćama i kalorijama. Avokado sadrži 275 kalorija, a odrezak od lososa oko 170 kalorija. No nikada se nećete udebljati ako jedete redovito avokado i losos, kaže James. Oni sadrže masne kiseline omega-3, koje su zdrave za srce, ali i pomažu učinkovitijem sagorijevanju masnoća. Niskokalorične dijete ne znače nužno i zdravu prehranu, jer se često baziraju na jelima kojima nedostaje hranjivih tvari. Stoga treba jesti hranjive, zdrave namirnice koje su što manje obrađene te zaboraviti koliko kalorija sadrže.
Mit: ne možete jesti previše voća
'Većina ljudi pretpostavlja da se preporuka od pet serviranja dnevno odnosi samo na voće, ali pokušajte jesti više povrća nego voća', savjetuje James. Voće je bogato prirodnim šećerima, pogotovo tropske sorte kao što su banana, mango i jako zrelo voće. Jedite povrće s tankom korom – bobičasto voće, kruške i jabuke - jer one sadrže više antioksidansa. Uvijek voće kombinirajte s malo masnoća (kao što su orasi), jer će to usporiti brzinu kojom šećer ulazi u krvotok. To će zadržati razinu šećera u krvi stabilnom. Mnogi su ljudi osjetljivi na voće i voćne šećere, jer osjećaju nakon konzumacije nadutost, vjetrove i bolove u trbuhu. Stoga je bolje jesti više povrća nego voća.