svi ih nose

Svi ih obožavaju i kunu se u njihovu udobnost, no jesu li Birkenstock sandale doista dobar izbor za stopala?

01.09.2022 u 11:45

Bionic
Reading

Nema sumnje Birkenstock sandale su vrući trend već nekoliko sezona. Nose ih slavne osobe, modni influenceri, 'it' djevojke pa čak i zagrižene ljubiteljice klasike. Obožavatelji se kunu u njihovu udobnost i funkcionalnost, no jesu li dobar izbor za stopala?

Slično kao Crocs sandale ili New Balance tenisice, Birkenstock natikače se nisu uvijek smatrale najotmjenijim izborom. Ali u posljednje vrijeme postalo je gotovo nemoguće ignorirati njihovu privlačnost i poželjnost.

Od glumica do modela, čini se da sve slavne dame posjeduju barem jedan par Birkenstockica, a internet je podjednako opsjednut tim stilom. U prilog tome govore i brojke: vdeo zapisi s različitim verzijama ovih cipela prikupili su ukupno 253,6 milijuna pregleda na TikToku (a to su samo oni koji koriste oznaku #Birkenstocks).

Jedan par nedavno je posebno zapeo za oko na društvenim mrežama. Riječ je o Birkenstock Boston klompama. Prema podacima Google Trendsa samo u posljednjih 30 dana pretraživanje za ovim modelom porasla su za 400 posto. Kao i kod većine modnih stvari koje jednostavno moraju imati, svoju popularnost vjerojatno mogu zahvaliti TikToku.

No, dok ljubitelji mode žure nabaviti hit model cipela za ovu sezonu, postavlja se zanimljivo pitanje – jesu li, pitanju zdravlja stopala, Birkenstockice zapravo dobar izbor? Odgovor na to pitanje za todaxy.com otkriva podijatara dr. Asim Sayed.

  • +6
Birkenstock Arizona Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Jesu li Birkenstock sandale dobre za vaša stopala?

Postoji razlog zašto se toliko ljudi hvali koliko su Birkenstock sandale udobne. Prema samom brendu izvorna Birkenstock ležišta za stopala ključan su dodatak u svim modelima. Izrađen od mješavine pluta i lateksa, ima duboku kapicu za pete, potporu za stopalni svod i prostrani prostor za prste.

Duboka potpetica u Birkenstock sandalama daje određenu stabilnost i također pruža pomoć u sprečavanju izvrtanja stopala, pojave koja je česta kod ravnih cipela. U usporedbi s Birkenstockicama prosječna sandala ili japanka nudi malo ili nimalo podrške te ima ravnu podlogu. Ove sandale također imaju podignut rub kod nožnih prstiju te ih time 'stavljaju u udobniji položaj što posebno dobro dođe ako probleme kao što su čekićasti prsti ili ravna stopala. I to stvarno pomaže kod sprečavanja klizanja stopala.'

Birkenstock je poznat po svojoj klasičnoj podlozi od pluta, ali kako se do sada pokazalo, to je više od običnog marketinškog trika. 'Materijal od kojeg je napravljen potplat je pluto i lateks', rekao je Sayed. 'Pluto se često koristi u ortotici po narudžbi jer ima izvrsnu sposobnost amortizacije i može smanjiti vlagu,' dodaje.

Prema navodima iz brenda, potplat od pluta i lateksa umetnuto je između slojeva jute, za koju se kaže da stabilizira materijale i povećava izdržljivost.

Jesu li Birkenstock sandale dobre za probleme sa stopalima?

Obzirom na sve, odgovor stručnjaka za stopala vrlo vjerojatno vas neće iznenaditi – da, Birkenstock natikače su dobre za stopala. Štoviše, dr. Sayed navodi kako ih sam nosi već nekoliko godina. ‘Stvarno su dobre ako imate ravna stopala ili imate bolove u stopalnom svodu jer podupiru uzdužni svod. Preporučio bih ih većini ljudi, osim ako imate neku tešku bolest koja očito treba personaliziraniji pristup,' dodaje dr. Sayed.

Kada je riječ o izboru omiljenog modela, može biti poprilično teško odlučiti se, a ovih pet je trenutno najpopularnije.

Arizona Essentials EVA

Arizona Birko-Flor

Boston Soft Footbed Suede Leather

Mayari Birko-Flor

Madrid Big Buckle Oiled Leather