ODLIČAN ODAZIV

Tisuće posjetitelja na Festivalu hrane i vina

06.04.2014 u 10:37

  • +2

Festival hrane i pića

Izvor: Promo fotografije / Autor: VLATKA PETERS

Bionic
Reading

Završnica 2. hrvatskog festivala hrane i vina, zahvaljujući vrhunskim domaćim i stranim stručnjacima, protekla je u znaku vrhunske gastro – enološke ponude domaćih i stranih poznavatelja te ljubitelja dobre hrane

Na pozornicu se već drugi put na Festivalu popeo vrhunski talijanski chef Renato Rizzadi kako bi pripremio jedno od svojih omiljenih jela, rižoto s Amaronevinom i crvenim radičem. Gosti Festivala imali su priliku probati tu deliciju za koju chef Rizzardi tvrdi da je najbolja na svijetu. Obrađuje se na tradicionalan način, a odležala je čak devet godina kao bi dosegla vrhunac kvalitete.

Voditelju Frani Ridjanu otkrio je brojne detalje svog kulinarskog puta i tajnu svog uspjeha: 'Znao sam da ću postati kuhar od svoje 14. godine. To je moj život i moja strast. Moj otac je htio da budem inženjer građevine, ali već pri prvom susretu s kuhinjom znao sam da je ovo moj poziv. Ispunio sam si dječački san!'

Kako se pripremaju majsko vino, cicvara ili kipfelkoch, doznali smo na cookingshowu 'Muzeja u loncu' koji je predstavio gotovo zaboravljena jela požeškog kraja.

Svi koji vole slatko došli su na svoje na jednom od najposjećenijih današnjih cookingshowova, onom Tee Mamut i talijanskog slastičarskog velemajstora Gianluce Fusta. Dok je Tea Mamut pripremala desert zanimljivog naziva Pijesak, njen se kolega posvetio kompleksnom malom remek-djelu u bojama talijanske trobojnice. Jagode, bijela čokolada, tradicionalni talijanski okrugli biskvit baba i ganache od bijele čokolade s bosiljkom, činili su desert za pamćenje koji su probali mnogobrojni posjetitelji.

Okuse Makedonije dočarao nam je kuhar Ordancho Unev koji je pripremao janjeće kotlete u umaku od sjemenki bundeve i palentu sa sirom te pastrvu na ohridski način.
Na sajmu su se predstavili i polaznici ugostiteljska škole i dokazali kako uz takve mlade snage ugostiteljstvo u Hrvatskoj ima razloga za optimizam. Na oduševljenje prisutnih ukrašavali su slastice i spravljali koktele te razvlačili tradicionalne zagorske štrukle.

Blacktorteloni punjeni škarpinom, krema bruciana od parmezana, scampibisque sa zelenim čajem te knedlice od sira na coulisu od jagoda i balsamico christiana rajčica... sve te divote bile su predmet cookingshowa poznatih chefova iz Bistroa Apetit, Christiana Cabaliera i Gregoria Manuccia.

Petra Jelenić, još jedna domaća slastičarska zvijezda, održala je svoj Choco&cake&bake show na temu zdravih slastica. Pripremila je fine bezglutenske kekse od čokolade, prosenog brašna i omiljenog joj maka. Zdravim pristupom slasticama izazvala je velik interes posjetitelja: 'Drago mi je što ovaj pristup pripremanju slastica nailazi na sve veći interes. Zdravo može biti jako fino, a s obzirom na reakcije posjetitelja, to smo danas uspjeli i dokazati!'

Međimurci iz restorana Pansion Mamica održali su cookingshow u kojem je vino odigralo glavnu ulogu. Imali smo tako priliku kušati juhu od graševine Zdjelarević, guščju jetru u umaku od porta te medaljone jelena na stupnički.

Šećer za kraj bila je radionica autorice popularne kuharice 'Mama kuha' Suzy Josipović, koja je u svom trećem nastupu na ovogodišnjem 2. hrvatskom festivalu hrane i vina predstavila svoje umijeće pripremanja slastica. Kušajući slastice ove poznate mame i kuharice, doznali smo i zašto su njene kuharice toliko popularne. Deserti pripremljeni od jednostavnih namirnica koje baš svatko ima u svom hladnjaku, uistinu su pun pogodak.

Festivalski šušur vladao je i na brojnim vinskim radionicama. Od Vojvodine, preko Moslavine, do Istre, svoje vinske kapljice predstavilo je preko stotinu vinara.

Preko tristo zadovoljnih izlagača i tisuće zadovoljnih posjetitelja s osmijesima na licima zahvaljujući eno–gastro ponudi i trudu organizatora Zvona Cateringa, obilježilo je zatvaranje 2. hrvatskog festivala hrane i vina.