Tjestenina je jedan od glavnih izvora ugljikohidrata zbog čega je zadnjih godina na lošem glasu kod svih koji provode eliminacijske dijete i izbjegavaju ovu grupu namirnica. No ovo ukusno jelo koje je nakon Italije odavno osvojilo ostatak svijeta, lošu reputaciju uživa, sudeći prema novom istraživanju, potpuno nezasluženo
Tim talijanskih znanstvenika došao je do saznanja da tjestenina zapravo nije neprijatelj vitke linije, dapače, saveznik je u mršavljenju.
U prošlosti su stručnjaci koji su branili reputaciju najpopularnijeg talijanskog jela kao argument iznosili činjenicu da su ljudi i prije jeli tjesteninu i nisu bili pretili te da je isto tako tad bilo puno manje dijabetesa. S druge strane, nutricionisti često znaju naglašavati da problem nije isključivo u tjestenini već u umacima koji se jedu s njom, a koji nerijetko znaju biti prepuni šećera, masnoće i soli.
Istraživanje mediteranskog neurološkog instituta Neuromed I.R.C.C.S. pokazalo je da je konzumiranje tjestenine zapravo povezano s nižim indeksom tjelesne mase (BMI). Voditeljica tog istraživanja, objavljenog u časopisu Nutrition and Diabetes Licia Iacoviello s instituta Neuromed kaže da ljudi danas sve češće izbjegavaju tjesteninu smatrajući je nezdravom te je u potpunosti izbacuju sa svojih jelovnika.
Tim stručnjaka analizirao je antropometričke podatke više od 23.000 sudionika u istraživanju i njihove prehrambene navike. Nakon obrade podataka iz dviju velikih epidemioloških studija, zaključili su da konzumacija tjestenine nije povezana s višom stopom pretilosti te da ljudi koji češće uživaju u jelima s tjesteninom imaju manje šanse da postanu pretili.
'Analizom antropometričkih podataka sudionika istraživanja i njihovih prehrambenih navika došli smo do zaključka da tjestenina, suprotno uvriježenom mišljenju nije povezana s povećanom tjelesnom težinom, već upravo suprotno. Naši podaci pokazuju da uživanje tjesteninu (bez pretjerivanja) doprinosi zdravijem indeksu tjelesne težine, užem struku i bolje omjeru struka i bokova', objašnjava jedan od autora studije George Pounis
Voditeljica istraživanja Iacovelli poručuje da je ključ zdravog života u mediteranskoj prehrani i umjerenosti u jelu: 'U svjetlu novih podataka možemo reći da izbjegavanje tjestenine nije ispravan stav. Tjestenina je fundamentalna komponenta talijanske mediteranske prehrane i nema razloga da je izbacujemo s jelovnika. Poruka je ovog istraživanja ta da mediteranska prehrana, kad se jede u umjerenim količinama i poštuje različitost njezinih elemenata (tjestenine u prvom redu) jako dobra za zdravlje.'
Najnovije talijansko istraživanje potvrđuje nedavno istraživanje američkih znanstvenika koji su ispitivali hranjive sastojke povezane s indeksom tjelesne mase BMI, a koji su došli do istog saznanja, da konzumacija tjestenine nema nikakve veze s povišenim indeksom BMI.