Umjetna sladila ne pomažu u gubitku kilograma jer naša tijela ne mogu razlučiti razliku između njih i običnoga šećera, pokazuje najnovije istraživanje
Receptori za slatko koji se nalaze u crijevima detektiraju glukozu. Umjetna sladila ponašaju se slično kao šećeri, pa aktiviraju senzore za upijanje glukoze u crijevima.
Receptori također detektiraju i umjetna sladila u hrani i piću, tako da se može reći da ne pomažu ni dijetni proizvodi s umjetnim sladilima. Ova otkrića mogla bi objasniti zašto umjetna sladila ne pomažu u mršavljenju te zašto ponekad rezultiraju i debljanjem.
'To znači da si, čak i ako pijete dijetnu colu, ne pomažete da smršavite jer senzori reagiraju i na umjetna sladila. Savjetujem ljudima da jedu prirodnu hranu, ali u manjim količinama, ako žele smršavjeti', preporučio je profesor Soraya Shirazi-Beechey sa Sveučilišta u Liverpoolu gdje je istraživanje i provedeno.
Inače, istraživanje o umjetnim sladilima samo je dio velikoga istraživanja o povijesti hrane koje je detaljno predstavljeno u Muzeju hrane u Švicarskoj.