Prehrana je jedna od najvažnijih stavki za naše zdravlje, a pojedine namirnice mogu nas spasiti ako imamo upale u organizmu
Hranom možemo učiniti puno za svoje zdravlje, a znanstvenici su odavno zaključili da ćemo pravilnim odabirom manje posjećivati liječnike. Naime, određene namirnice mogu nam pomoći da se riješimo manjih upala i očvrsnemo imunitet.
Cjelovite žitarice
Bogate vlaknima, cjelovite žitarice pomažu kontrolirati inzulin u vašem tijelu. Bogate vitaminom B, cjelovite žitarice također pomažu smanjiti upale povezane homocisteinom. Posljednjih godina utvrđeno je da je povećana razina homocisteina povezana s povećanim rizikom od bolesti koronarnih arterija, udara (kapi) i tromboembolija (začepljenje vena) kod ljudi koji imaju normalnu razinu kolesterola.
Voda
Bitna je jer ispire toksične tvari iz organizma i tako čuva naše zdravlje. Trebali biste popiti oko litru i pol vode dnevno. Ako vježbate, trebate nadoknaditi izgubljenu tekućinu pa i to uračunajte u dnevnu dozu vode.
Začini
Pojedini začini, uključujući češnjak, kurkumu, cimet, đumbir ili čili paprike, djeluju kao protupalno sredstvo pa ih pokušajte češće dodavati u svakodnevnu hranu.
Omega-3 masne kiseline
Istraživanja su pokazala da je prehrana s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina i niskim postotkom omega-6 masnih kiselina pravi put k smanjenju upala u tijelu. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama su orasi, laneno ulje i riba poput lososa.
Mononezasićene masti
Ove masti spadaju među zdrave i poželjne i ne trebate ih se bojati. Podižu HDL zdravu količinu kolesterola i smanjuju eventualnu upalu u tijelu. Glavni izvori, koje lako možete uvrstiti u svakodnevnu prehranu, jesu maslinovo ulje, bademi i avokado.
Zeleni čaj
Odaberite zeleni čaj jer je bogat antioksidansima koji će pružati potporu organizmu u borbi protiv infekcije. Osim što ima protuupalo djelovanje, pozitivno utječe i na održavanje linije.
Voće i povrće
Ne govori se uzalud da bismo svi trebali svakodnevno jesti voće i povrće. Sve voće i povrće, bogato hranjivim tvarima i vlaknima, pomaže u borbi protiv kroničnih upala. Neke su vrste bolje od drugih i neka se na vašem tanjuru svakako nađu jabuke, bobičasto voće, brokula, gljive, papaja, ananas i špinat.