Svima poznati bolonjez vjerojatno je jedan od najpopularnijih umaka koji se poslužuju uz tjesteninu, a američka food blogerica Yumna koja stoji iza bloga Feel Good Foodie otkrila je nekoliko korisnih savjeta
Tjestenina s bolonjez umakom uvijek je dobrodošlo rješenje za one dane kad smo u stisci s vremenom, a prednost ovog umaka je u tome što se brzo priprema.
Američka food blogerica Yamna otkrila još nekoliko korisnih savjeta koje vrijedi zapamtiti i dala svoj recept za pripremu ovog popularnog jela.
Trikovi za najfiniji umak:
1. Pustite umak da krčka najmanje 30 minuta, a ako možete i dulje, optimalno do sat vremena. Tradicionalni bolonjez u Italiji kuha se oko 2 sata zbog čega ima bogatiji okus.
2. Uvijek završite bolonjez svježe naribanim parmezanom: to će pomoći da se umak zgusne te će mu dati poseban okus.
3. Tjesteninu ubacite u umak i dobro promiješajte prije posluživanja. Na taj način će se tjestenina bolje prožeti ovim ukusnim umakom.
4. Ako ste u mogućnosti uvijek koristite svježe začine. To će oživjeti jelo te mu dodati svjež i aromatičan okus.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- oko 450 kg nemasne mljevene govedine
- pola žličice soli
- pola žličice crnog papra
- 1 luk narezan na kockice
- 2 češnja češnjaka (isjeckanog ili protisnutog)
- 1 žličica origana
- 1 žličica bosiljka
- pola žličice mljevene crvene paprike
- 2 limenke pelata
- 2 žlice pasirane rajčice
- oko 450 gr špageta ili druge tjestenine po izboru
Priprema:
Tjesteninu skuhajte al dente. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj dubokoj tavi za pirjanje. Dodajte meso i začinite solju i paprom. Govedinu kuhačom dodatno usitnite prilikom miješanja na vatri. Dodajte luk i češnjak; i začinite origanom, bosiljkom i mljevenom crvenom paprikom. Pirjajte oko 5 minuta dok sve ne omekša. Dodajte pelate, pastu od rajčice i vodu koju ste sačuvali nakon kuhanja tjestenine. Pomiješajte dok se sve ne sjedini, pustite da smjesa zakuha i zatim lagano krčkajte oko 30 minuta. Tjesteninu dodajte u umak i ukrasite svježim bosiljkom.
Dodatni savjet: Umak možete napraviti i do 3 dana unaprijed, a zatim samo skuhajte tjesteninu. Umjesto mljevene govedine možete koristiti neko drugo mljeveno meso po ukusu.