Pithivier je tradicionalno francusko jelo koje dolazi iz istoimenog francuskog grada Pithiviera u regiji Orléans, a potječe iz 17. stoljeća. Originalno je pithivier rađen sa slatkim punjenjem, najčešće frangipanom, ali danas se uglavnom rade slane varijante
Donosimo verziiju pithiviera s piletinom i sirom brie, koji je ne samo ukusan već i izgleda efektno pa žete zadiviti ukućane bez previše uloženog truda i vremena, a obogatili smo ga šampinjonima i začinima. Poigrajte se sa sastojcima koje imate kod kuće i stvorite svoju verziju.
Potrebni sastojci
- 2 x 500 g lisnatog tijesta
- brašno za posipanje
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka nasjeckana
- 1 srednji luk nasjeckan
- Sol, papar
- 300 g pilećih prsa
- 200 g smeđih šampinjona
- 2 žumanjka
- 200 g sira brie
- mažuran, majčina dušica
Priprema
Zagrijte ulje na tavi te mu dodajte luk i nakon što lagano požuti dodajte mu češnjak. Nakon minute dodajte piletinu te posolite i poparite. Nakon otprilike pet, šest minuta dodajte gljive koje ste prethodno sotirali na malo ulja u posebnoj tavi. Kad im ishlapi tekućina dodajte ih u piletinu te zajedno sotirajte još 2-3 minute.
Začinite s malo mažurana i majčine dušice. Maknite s vatre piletinu i gljive i ostavite da se potpuno ohladi. Razvaljajte lisnato tijesto (na papiru za pečenje) na pola cm debljine i izrežite ga u krug, 25 cm dijametra.
Drugi komad lisnatog tijesta također razvaljajte na istu debljinu (na papiru za pečenje) i izrežite ga na malo veći krug, dijametra 30 cm.
Stavite manji krug lisnatog tijesta zajedno s papirom na veliki lim za pečenje i krajeve lagano prođite četkicom umočenom u razmućene žumanjke. Komadu sira brie pažljivo uklonite gornji tvrdi dio i postavite ga u sredinu kruga te oko njega rasporedite smjesu piletine i gljive, stavite malo i na brie te sve do ruba tijesta izbjegavajući dio koji ste premazali žumanjkom.
Uzmite drugi veći krug lisnatog tijesta i postavite ga preko manjeg te lagano pritisnite preko punjenja kako bi istisnuli eventualne mjehuriće zraka te lagano prstima pritisnite krajeve. Stavite ga u hladnjak na pola sata da odmori. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 C stupnjeva.
Tupim dijelom noža povucite crte od sredine prema krajevima pithiviera pazeći da ne prerežete tijesto te premažite cijelu gornju površinu žumanjkom.
Stavite ga peći u zagrijanu pećnicu i pecite oko 25 do 30 minuta. Ako tijesto jako potamni za 20 minuta, pokrijte ga lagano aluminijskom folijom i smanjite temperature na 180 C.
Servirajte ga direktno iz pećnice da uživate u slasnim zalogajima i rastopljenom siru.