Tradicionalni prilog irski colcannon, slavna kuharica Nigella Lawson malo je doradila na svoj način, a rezultat je očekivano božanstven
Colcannon je zapravo pire s keljem i obiljem maslaca u kojem se doda kratko prepržen mladi luk. Za njega vam treba krumpir približno iste veličine, a kuhate ga neoguljenog u komadu kako ne bi upio previše vode.
Posebno skuhajte kelj i još samo trebate zagrijati maslac u posudi dok ne dobije boju lješnjaka. I da, maslaca ima puno, i slobodno ga smanjite ako vas zaprepasti količina, ali imajte na umu da colcannon nije samo jelo koje slavi krumpir, već se i veseli, a ne ispričava se maslacu, poručuje Nigella Lawson.
Potrebni sastojci:
- 1-1.25 kg krumpira
- 200 g kelja nasjeckanog na male komade
- 250 ml mlijeka
- 2 žličice soli
- 4 mlada luka
- 150 g maslaca
Priprema
Skuhajte cijeli krumpir u kori, u posoljenoj vodi. Ovisno o veličini krumpira, manjim krumpirima trebat će oko 40 minuta, a većima oko sat vremena.
Dok se krumpiri kuhaju, nasjeckajte kelj na male komade i odstranite tvrđe dijelove. Kelj skuhajte u manjoj količini vode dok ne budu mekani, oko pet minuta. Stavite ga u cjediljku da se ohladi. Kad se ohladio stisnite ga rukama da što više vode iscijedite iz njega.
Nasjeckate sitno mladi luk.
Kad je krumpir kuhan i još vruć, ogulite mu koru (pazite da se ne opečete) protisnite kroz pasirku za krumpir. Zagrijte mlijeko i prelijte krumpir, dodajte sol te umiješajte kelj.
U posebnoj manjoj posudi zagrijte maslac na slaboj vatri. Kad se maslac otopio, pojačajte malo vatru sve dok maslac na poprimi smeđu boju za što će vam trebati 6-7 minuta. Nakon toga maknite maslac s vatre i dodajte nasjeckani mladi luk te ga prepržite oko minute.
Zalijte krumpir s 2/3 smjese maslaca i luka te dobro izmiješajte, a ostatkom prelijte krumpir i kelj prije posluživanja.