Proljeće je sezona povrća, a ova juha s graškom, porilukom, špinatom i začinskim biljem moćna je doza vitamina. Primamljivog izgleda, ali i okusa odlična je kao predjelo ili kao lagan zaseban obrok
Obožavamo proljetne juhe, a najbolje je što u njih možete dodati baš sve namirnice koje volite. Ovaj recept je istinsko proljeće u tanjuru - zeleno, svježe, svijetlo i toplo.
Pripremljena od ranih sorti povrća, poriluka, graška, mladog krumpira, špinata i začinskog bilja, ova juha oduševljava svježinom okusa. Probajte i uživajte!
Potrebni sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 veliki poriluk, samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi, tanko narezani na polumjesece (oko 100 g)
- 200 g mladog krumpira, oguljenih i narezanih na komadiće
- ½ žlice soli, plus još malo po potrebi
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1,5 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 280 g graška, svježeg ili smrznutog (ako je smrznut, nemojte ga odmrzavati)
- 60 g svježeg baby špinata
- 2 žlice grubo nasjeckanog svježeg kopra
Postupak:
U loncu za juhu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, dodajte poriluk. Dinstajte uz povremeno miješanje dok ne omekša, oko 4 do 5 minuta. Poriluk ne smije porumenjeti. Dodajte krumpir, sol i papar. Nakon toga ulijte temeljac i pustite da juha zakuha. Smanjite vatru i kuhajte, poklopljeno dok krumpir ne omekša, oko 8 minuta.
Umiješajte grašak i nastavite kuhati dok grašak ne postane svijetlozelen i ne omekša, od 2 do 5 minuta. Dodajte špinat i kuhajte samo dok ne povene ali da zadrži svijetlozelenu boju, oko 30 sekundi. Umiješajte začinsko bilje, a zatim ulijte u zdjelice i poslužite vruće.