Savršen uz jutarnju kavu ili šalicu čaja poslijepodne ovaj kolač bez mliječnih proizvoda oduševit će vas lakoćom pripreme i bogatstvom okusa. Ova slastica toliko osvaja okusom da bi mogla zasjeniti čak i obožavane muffine
Kada se radi o pripremi kolača, muffina i biskvita, mnogi će reći da je maslac apsolutno nezamjenjiv sastojak. Međutim, ovaj recept bi vas mogao razuvjeriti.
Topao, sočan i tako ukusan kolač od jabuka s cimetom, kardamom i đumbirom ne sadrži mliječne proizvode, brzo je gotov, a zahtijeva samo malo miješanja.
Potrebni sastojci:
- 250 ml ekstra djevičanskog maslinovo ulja, plus još malo za namastiti kalup
- 100g i odvojeno 2 žličice šećera, plus još malo za posuti kalup
- 2 slatke jabuke, poput Golden Delicious ili Gala
- 1 žličica mljevenog cimeta
- ½ žličice svježe mljevenog papra
- ½ žličice mljevenog kardamoma
- ½ žličice mljevenog đumbira
- 185 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 velika jaja
- 2 žumanjka
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za kruh dimenzija 23x13 cm nauljite s maslinovom uljem te pospite bijelim šećerom. Jabuke ogulite te ih naribajte na krupnije komade. Oguljene jabuke stavite u čistu kuhinjsku krpu te dobro iscijedite preostali dio tekućine.
Pomiješajte cimet, papar, kardamom i đumbir u srednje velikoj zdjeli, a zatim ¼ te smjese prebacite u manju zdjelu i ostavite sa strane. U ostatak smjese dodajte brašno i prašak za pecivo te promiješajte.
U velikoj zdjeli umutite jaja, žumanjke, smeđi šećer, vaniliju, sol i 1/2 šalice granuliranog šećera. Snažno miješajte sve dok smjesa ne posvijetli i ne zgusne se. Jednom rukom miješajte, a drugom lagano ulijevajte 250 ml ulja sve dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu s brašnom lagano umiješajte u jaja s gumenom lopaticom za šlag, pazeći da ne miješate previše. U smjesu dodajte naribane jabuke i nježno promiješajte.
Smjesu istresite u kalup i zagladite odozgora. U smjesu sa začinima koje ste odvojili u malu zdjelu dodajte dvije žlice šećera, pomiješajte i pospite ravnomjerno po vrhu kolača.
Kolač pecite sve dok ne poprimi zlatno smeđu boju, oko sat vremena, a prije vađenja čačkalicom provjerite je li pečen. Kada se ispeče, ostavite ga da se ohladi, a zatim ga pomoću noža izvadite iz kalupa na pladanj.
Savjet plus: Kolač možete čuvati i do tri dana u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, samo imajte na umu da stajanjem okus postaje nešto intenzivniji.