Lagani i prhki keksići uvijek su dobra ideja. Ako ste u potrazi za nešto zdravijom slasticom ili izbjegavate gluten, ovaj recept je kao stvoren za vas
Mekani u sredini, no neodoljivo hrskavih rubova, ovi zobeni keksići zahtijevaju vrlo jednostavne sastojke, a priprema im traje svega nekoliko minuta. Svaki zalogaj prepun je zobenih pahuljica i grožđica natopljenih slatkom narančom. Okusu ovih keksića nemoguće je odoljeti.
Uz jutarnju kavu ili popodnevni čaj, ovi slatki zalogajčići odličan su izbor i za sve one koji se pridržavaju određene restriktivne prehrane, pa su tako pogodni za bezglutensku prehranu, ali i za one koji izbjegavaju orašaste plodove. Zamjenom maslaca s veganskom varijantom maslaca lako ćete dobit i keksiće bez mliječnih sastojaka. Doista recept za svakoga i za svaku priliku, od sastojaka koje uvijek imamo kod kuće.
Potrebni sastojci:
Suhi sastojci:
- 220 g brašna bez glutena
- 25 bademovog brašna (ili za verziju keksića bez orašastih plodova, dodajte još 35 g brašna bez glutena)
- ¾ žličice soli
- ½ žličice sode bikarbone
- ½ žličice cimeta
Mokri sastojci:
- 115 g omekšalog maslaca
- 60 ml kokosovog ulja
- 200 g smeđeg šećera
- 100 g kristal šećera
- 2 žličice vanilije
- 2 jaja
Ostali sastojci:
- 250 g krupnih zobenih pahuljica
- 35 grama ribanog kokosa ili zobenih pahuljica
- 160 grama suhih grožđica
- 250 ml soka od naranče
Postupak:
U maloj zdjelici, na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici, zagrijte sok od naranče. Umiješajte grožđice i pustite da odstoje 15 minuta.
U srednjoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke.
U zdjeli za miksanje pomiješajte maslac, kokosovo ulje, smeđi i bijeli šećer. Miješajte sve dok ne dobijete posve glatku smjesu. Dodajte vaniliju i jaja te miksajte dvije do tri minute dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta.
U posudu dodajte suhe sastojke. Miješajte sve dok se sve dobro ne sjedini.
Ocijedite grožđice. Tijestu dodajte zobene pahuljice, kokos i grožđice te lagano miješajte dok se ne sjedini. Tijesto stavite u hladnjak na jedan sat.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Vadite tijesto žlicom i rukama oblikujte keksiće. Pecite 12 do 15 minuta, a prije posluživanja pustite da se malo ohlade.