ULOMAK IZ HIT ROMANA

Veleposlanstvo mu ne može tek tako izdati putovnicu

29.01.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Stogodišnji je Allan nakon burnoga života uoči svoga svečanog stotog rođendana, zapalio iz Doma za starije osobe jer je alergičan na troznamenkaste proslave. Rastreseno je popalio tajanstvenu putnu torbu na kotačiće pa ga zato punih mjesec dana natjerava švedska policija. Njega i njegovo veselo društvance koje je usput oko sebe okupio...

Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao hit je roman JonasaJonassona  u izdanju Fokus komunikacija i prodan je u više od sedam milijuna primjeraka diljemsvijeta.

Ova je kriminalistička priča isprepletena Allanovim bezbrižnim, uglavnom slučajnim sudjelovanjem u mnogim znamenitim događajima 20. stoljeća! Kako se u njegovoj blizini našao Truman, Staljin, general Franco, Kim Il Sung, Churchill, prekrasne žene Mao Ce Tunga i Čang-kaj Šeka, skupina iranskih disidenata, ruski atomist i radna ekipa američkoga Projekta Manhattan?

Allana ne zanimaju politika i religija, ali kao da je on samim svojim postojanjem utjecao na većinu najvažnijih svjetskih dvadesetostoljetnih događaja. Što li će tek biti sada u 21. stoljeću, kad je, u ugodnom društvancu istomišljenika, opet na slobodi?

Nitko nije više očaravao publiku nego otac moje majke, kad je sipao laži, lagano naslonjen na štap, s punim ustima burmuta.
– Nego… je li istina, djede? pitali smo mi, zapanjena unučad.
– Onoga tko zbori samo istinu, nije vrijedno slušati, odgovarao je otac moje majke.
Ovu knjigu posvećujem njemu. (Jonas Jonasson)


Ulomak iz romana

Allana su primili u švedsko veleposlanstvo uz pomoć njegovog sörmländskoga. Bilo je zamršeno, jer je Allan bio bez dokumenata kojia bi pokazali tko je. Veleposlanstvo mu ne može tek tako izdati putovnicu, a još manje potporu za putovanje u Švedsku.

Nadalje, reče treći tajnik Bergqvist, Švedska je uvela osobni broj, pa ako je točno to što kaže gospodin Karlsson, da je godinama u inozemstvu, gospodina Karlssona nema u švedskome sustavu.

Allan je odgovorio da, bez obzira na to što su imena svih Šveđana sad postala broj, on je bio i ostao Allan Karlsson iz Yxhulta kod Flena, pa neka gospodin treći tajnik bude tako dobar i sredi dokumentaciju.

Treći tajnik Bergqvist prvi je put bio najodgovorniji u veleposlanstvu. Samo on nije bio na diplomatskoj konferenciji u Stockholmu. Naravno, sve se dogodilo naglo. Nije dovoljno što neki dijelovi u centru Teherana gore već gotovo sat vremena, nego mu upada i stranac tvrdeći da je Šveđanin. Doduše, ima naznaka da govori istinu, ali mora poštovati propise kako mu karijera ne bi prestala prije vremena. Zato je treći tajnik Bergqvist ponovio svoju odluku da neće izdati putovnicu ako gospodina Karlssona nije moguće identificirati.

Allan je rekao da je treći tajnik Bergqvist tvrdoglav ko mazga, no možda će se sve srediti ako treći tajnik ima telefon.

Treći ga tajnik ima, ali skupo je zvati. Koga je to, gospodin Karlsson, naumio nazvati?
Allana je umarao tvrdoglavi treći tajnik pa nije odgovorio, nego je uzvratio pitanjem:
– Per Albin još je predsjednik naše vlade?
– Što? Ne, začudio se treći tajnik. Erlander. Tage Erlander. Predsjednik vlade Hansson umro je jesenas. A zašto…
- Ako malo zašutiš, uskoro će ti sve biti jasno.

Allan je dignuo slušalicu, nazvao Bijelu kuću u Washingtonu, predstavio se i razgovarao s glavnom predsjednikovom tajnicom. Izvrsno se sjećala gospodina Karlssona, a osim toga, o njemu je od predsjednika čula sve najbolje, pa ako gospodin Karlsson doista smatra važnim, ona će nastojati probuditi predsjednika, no u Washingtonu je tek osam, a predsjednik Truman rijetko je kad ranoranilac.

Malo poslije javio se tek probuđeni predsjednik Truman. On i Allan vodili su srdačan višeminutni razgovor iI raspitivali se što je novo. Allan je naposljetku prešao na stvar. Može li Harry ljubazno reći novome švedskome predsjedniku vlade Erlanderu da jamči za Allana, kako bi Erlander mogao nazvati trećega tajnika Bergqvista u švedskome veleposlanstvu u Teheranu, neka Allanu bez odgode izdaju putovnicu.

Naravno, Harry Truman će to obaviti, najprije neka mu slovkaju ime trećeg tajnika kako bi ga točno napisao.

– Predsjednik Truman pita kako se piše tvoje ime, reče Allan trećem tajniku Bergqvistu. A da to riješiš izravno s njime zbog jednostavnosti?

Treći tajnik Bergqvist je gotovo u transu odslovkao svoje ime predsjedniku SAD-a, spustio slušalicu i osam minuta šutio. Točno je toliko trebalo da nazove predsjednik vlade Tage Erlander i zapovjedi trećem tajniku Bergqvistu da, 1) hitno izda Allanu Karlssonu diplomatsku putovnicu, 2) bez odgode prebaci gospodina Karlssona u Švedsku.

– Pa on nema osobni broj, pokušavao je treći tajnik Bergqvist.
– Predlažem da gospodin treći tajnik obavi zadatak, reče predsjednik vlade Erlander. Ako ne želi biti četvrti ili peti tajnik?
– Ne postoji četvrti ili peti tajnik, izvalio je treći tajnik.
– A kakve je zaključke iz toga izvukao?

Roman 'Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao' hit je roman Jonasa Jonassona u izdanju Fokus komun