NOVA ERA

Veliko preslagivanje u modnom biznisu: Mytheresa preuzima Yoox Net-a-Porter

07.10.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Nakon dugih pregovora i brojnih spekulacija konačno je postignut odgovor između Richemonta i njemačkog rivala Mytherese, čime je došlo do velikog preslagivanja u segmentu luksuzne modne trgovine. Mytheresa će predati dio svojih dionica Richemontu, dok će se outlet odjeli Yoox i The Outnet, nakon akvizicije odvojiti od luksuznog poslovanja

Dogovor je postignut nakon dugogodišnjih napora luksuznog konglomerata Richemont da se oslobodi problematičnog Yoox Net-a-Portera.

Mytheresa je konačno potpisala ugovor o kupnji luksuznog diva Yoox Net-a-Porter (YNAP) od Richemonta, a prema uvjetima transakcije Richemont će Mytheresi prodati Yoox Net-a-Porter za 555 milijuna eura i bez financijskih dugova u zamjenu za dionice pa će tako Richemont preuzeti 33 posto udjela u Mytheresi.

Izvor: Profimedia / Autor: Francesca Babbi / ipa-agency.net / PA Images / Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Charly TRIBALLEAU / AFP / / Shutterstock Editorial / Profimedia / Promo

'Ovom transakcijom Mytheresa ima za cilj stvoriti eminentnu, multi-brand, digitalnu, luksuznu grupu diljem svijeta', rekao je izvršni direktor Mytherese Michael Kliger u izjavi. Ugovor podrazumijeva integraciju YNAP-ovog luksuznog odjela u Mytheresu kako bi se formirala jedna grupa s tri različita izloga koji održavaju različite identitete robnih marki: Mytheresa, Net-a-Porter i Mr Porter. Divizija s nižim cijenama, koju čine outleti Yoox i The Outnet, bit će odvojena od luksuznog odjela.

'Drago nam je što smo pronašli tako dobar dom za YNAP', rekao je Johann Rupert, predsjednik Richemonta, u priopćenju. Richemont je inače dugo razmišljao o prodaji YNAP-a koji već godinama stvara gubitke, a dogovor o prodaji Farfetchu propao je u prosincu 2023.

Sektor luksuzne e-trgovine dramatično se smanjio nakon što se Matches ugasio sredinom ove godine, a Farfetch zbog dugova brže-bolje promijenio vlasnika.