Žene koje u svoju prehranu uključuju ribu mogu imati niži rizik od razvoja reumatoidnog artritisa, često bolne kronične upale zglobova, pokazali su rezultati nove velike studije
Stručnjaci iz Švedske u istraživanje, koje je trajalo gotovo osam godina, uključili su 32 tisuće žena. Ispitanice koje su jele ribu najmanje jednom tjedno imale su 29 posto manji rizik od razvoja reumatoidnog artritisa.
Masna riba - poput lososa, skuše i sleđa - pritom je ključna. Ta riba sadrži masne kiseline omega-3 koje su svoje pozitivno djelovanje pokazale kada su u pitanju upalni procesi, a žene koje su imale viši unos masnih kiselina omega-3 imale su i dvostruko manji rizik od reumatoidnog artritisa.
Nije dokazano da konzumacija ribe uklanja rizik od ove bolne bolesti zglobova, ističu stručnjaci. No postoji biološka baza na temelju koje se može zaključiti kako riba nudi zaštitu do određene mjere.
Više pročitajte na stranicama www.ordinacija.hr