Želite li zaštiti i unaprijediti svoje zdravlje? Onda se upoznajte s vitaminima i mineralima, kao i namirnicama u kojima se kriju
Često možemo čuti kako su određene skupina vitamina i minerala važne za naše zdravlje. No vrlo rijetko nas informiraju u kojim namirnicama možemo pronaći vitamine i minerale. Vrijeme je da to ispravimo pa vam donosimo popis namirnica u kojima se kriju neki vrijedni vitamini i minerali.
Vitamin A
Najveće količine vitamina A mogu se pronaći u slatkom krumpiru. Samo jedan slatki krumpir srednje veličine sadržava znatno veće količine vitamina A od preporučene doze. Možete ga pronaći i u goveđoj jetri, špinatu, ribi, mlijeku, jajima i mrkvi.
Vitamin B6
Ovaj dragocjeni vitamin pronaći ćete u slanutku koji ga sadržava u velikim količinama. Jedna šalica slanutka sadržava više od jednog miligrama B6 vitamina. Možete ga pronaći i u ribi, goveđoj jetri te mesu peradi.
Vitamin B12
I ovo je iznimno važan vitamin za ljudsko zdravlje, a najviše ga se može pronaći u kuhanim školjkama. Također, ima ga i u pastrvi, lososu, goveđoj jetri kao i u cjelovitim žitaricama.
Vitamin C
Većina ljudi misli da agrumi sadržavaju najviše vitamina C, ali zapravo ga slatke crvene paprike sadržavaju više od bilo koje druge hrane. Ostali dobri izvori su kivi, brokula, prokulica i dinja.
Kalcij
Mliječni proizvodi sadržavaju najveće količine prirodnog kalcija. Ima ga i u tamnom, lisnatom povrću kao što su kelj i kineski kupus. Također, može ga se naći i u prirodnim voćnim sokovima kao i u žitaricama.
Vitamin D
Masne ribe kao što su sabljarke, losos i skuša obiluju vitaminom D. Većina ljudi vitamin D uzima putem obogaćene hrane poput mlijeka, žitarica za doručak, jogurta i soka od naranče.
Vitamin E
Ovaj se vitamin može pronaći u pšeničnim klicama, ali ljudi ga ipak češće dobivaju iz sjemenki suncokreta ili badema jer se te namirnice češće konzumiraju.
Folna kiselina
Folna se kiselina nalazi u raznim namirnicama uključujući i lisnato zeleno povrće, voće, orašaste plodove i mliječne proizvode. Posebno pokušajte sa špinatom i cjelovitim žitaricama.
Željezo
Mogu biti dva izvora željeza – životinjski i biljni. U životinjske ulaze crveno meso, riba i meso peradi, a u biljne leća i grah.
Vitamin K
Zeleno lisnato povrće najbolji je izvor ovog vitamina. Kelj je zasigurno na prvom mjestu, a potom slijede raštika i špinat. Dobar je izvor i repa.
Likopen
Rajčice su najpoznatiji izvor likopena, no ima ga i u lubenicama i to katkada i u većim količinama nego u rajčici.
Magnezij
Pšenične mekinje imaju najveću količinu magnezija, ali one nerafinirane. Ostali dobri izvori magnezija su bademi, indijski oraščići te zeleno povrće poput špinata