SKIJALIŠTE SA SRCEM

Volite osjećaj posebnosti? Ovo je zimovanje baš za vas!

07.12.2014 u 07:53

  • +24

Što nudi skijalište Die Tauplitz

Izvor: Promo fotografije / Autor: Die Tauplitz

Bionic
Reading

Pronalazite li smisao skijanja u količini kilometara pod nogama, po mogućnosti bez ponavljanja iste staze dvaput, odlazak u austrijsko skijalište Tauplitz za vas i nema pretjeranog smisla. No ako ste skloniji povlačenju prvih linija, bilo na svježe napadanom pršiću, bilo na tek pripremljenoj tvrdoj stazi, svakako razmislite o skijalištu sa srcem – Tauplitzu

Hrvatima relativno nepoznato skijalište Die Tauplitz, a u sezoni 2013/14. posjetilo ga je tek 150 naših sunarodnjaka (ne računajući nas pet novinara sretnika), raspolaže s ne baš impresivnih 42 km skijaških staza. Ovaj nedostatak dužine skijalište uspješno nadomještava tehnikom pa zahvaljujući brojnim suvremenim žičarama nema duljih čekanja. Stoga ako se na zimovanjima rijetko spuštate dvaput istom stazom, makar pod cijenu čekanja na pretrpanim žičarama razvikanih skijališta, Tauplitz možete eventualno posjetiti u vikend-varijanti. Ako vam dužina staza nije od presudne važnosti i tražite toplo obiteljsko skijalište bez buke, gužve i Aprés-Ski na svakom drugom hupseru, Tauplitz je ono što tražite. U prilog tome govori statistika. Prosječni gosti Tauplitza upravo su parovi starosti oko 40 godina s djecom. Slijede ih mladi koji su u Tauplitz dolazili s roditeljima te zaljubljenici u freeriding. Najbrojniji su gosti iz Njemačke (60 posto), a ostalo su uglavnom Česi, Slovaci, Mađari, Poljaci, Slovenci i Rumunji. Zanimljivo je da Tauplitz posjećuje 60 posto turista u zimskoj sezoni, a čak 40 posto u ljetnoj. Na obližnjim jezerima situacija je obrnuta.

Do skijaškog platoa Tauplitzalm, smještenog na visini od 1600 do 2000 metara n/m, možete doći četverosjedežnicom iz Tauplitza ili novosagrađenom gondolom (s osam mjesta) iz obližnjeg gradića Bad Mitterndorfa. Područje je dobro povezano sustavom žičara, pa shodno svojim preferencijama možete uživati u Panoramskom krugu s veličanstvenim pogledom ili Big alm krugu za nešto ambicioznije skijaše. Panoramski krug starta na gondoli iznad Bad Mitterndorfa, do koje možete doći besplatnim skijaškim busom uz važeću skijašku kartu, i za lijepog vremena pruža fantastičan panoramski pogled s najvišeg vrha Lawinensteina, smještenog na 1965 m/nm. Jureći niz padine Panoramskog kruga izmjenjivat će vam se pogled na planine Totes Gebirge, Grimming i glečer Dachstein (udaljen svega 15 km zračne linije, ali sat vremena vožnje). Dužina staza u ovom krugu iznosi 10,5 kilometara, svladat ćete visinsku razliku od 1.890 m, a za cijeli krug trebat će vam oko dva i pol sata, ne uključujući vrijeme potrošeno na uživanje u pogledu ili okrepu u nekom od brojnih rustikalnih restorana s vrlo ukusnom tradicionalnom austrijskom kuhinjom. Ambicioznijim skijašima trebat će isto toliko vremena za obilazak Big alm kruga, čija dužina staza iznosi 17,5 kilometara i svladava visinsku razliku od 2.570 m. Za polaznu i završnu točku možete odabrati i četverosjedežnicu u Tauplitzu i gondolu iznad Bad Mitterndorfa. Na skijalištu je podjednako plavih i crvenih staza, oko 18 kilometara, dok je crnih oko šest kilometara. Do gondole vozi besplatni skijaški bus, a do njegove polazne stanice u Bad Mitterndorfu (oko 820 m/nm) s planine se možete spustiti plavom skijaškom stazom. Do polazne stanice četverosjedežnice u Tauplitzu (oko 900 m/nm) možete se spustiti crvenom skijaškom stazom. Naravno, ukoliko na manjim visinama ima dovoljno snijega, a kojega u skijaškoj sezoni zbog povoljne mikroklime nikada ne manjka.

Najbolje freeride područje u Štajerskoj

Spomenute mikroklimatske prilike Tauplitzu osiguravaju obilje prirodnog snijega, što ga čini najboljim freeride područjem u pokrajini Štajerskoj. Iako se radi o vrlo sigurnom freeride području, uvijek je dobro provjeriti lavinska izvješća te snježne i vremenske uvjete, a to možete učiniti na donjoj stanici šesterosjedežnice ili na www.lawine.at. Skijalište je i ponosan sudionik inicijative Respektiere deine grenzen (poštujte svoje granice), koja promovira korektan odnos ljudi prema prirodi i životinjama. Na panoramskim kartama možete pronaći označena područja koja divljim životinjama osiguravaju utočište i sklonište. Poštujte njihove granice jer skijalište nudi brojne freeride staze i izvan zaštićenog područja.

Tauplitz pruža gostima osjećaj posebnosti

Čari freeridea u Tauplitzu nažalost nismo isprobali, što zbog kraja sezone (krajem ožujka), što zbog programa prilagođenog većinskom dijelu ekipe - skijašima. Iako priznanje da zbog ljubavi prema jednoj snowboarderici i sam ponekad dva štapa i dvije daske zamijeni jednom daskom, ljubazni domaćin Bernhard Michelitsch iz turističkog ureda Tauplitza počastio nas je snom vjerojatno svakog skijaša. Po izrazima lica kolega na 'dvije daske' vjerujemo da je sat vremena prednosti pred svim ostalim skijašima na svježe uređenoj stazi doista poseban osjećaj, ali snowboard ipak više voli svjež, neuređen snijeg. Ovim putem se autor teksta ispričava kolegama skijašima za eventualno struganje staze ispred njih, uz objašnjenje da brzina jedina nudi nešto zabave snowboarderu na tvrdoj podlozi, kao i neskrivenom guštanju po hupserima na razrovanim i suncem smekšanim stazama koje su 'nepodnošljive' za skijanje. Još vam nije kasno za istinski gušt, preobratite se!

U ponudi je prošle godine bila vožnja ratrakom na mjestu 'kopilota', a mi smo premijerno razgledavali tehnologiju skijališta uz pratnju vodiča, inženjera Rudolfa Hubera, čovjeka zaduženog za tehniku na skijalištu. U nadolazećoj sezoni ova je mogućnost također uvrštena u turističku ponudu.

Ponuda smještaja

Tauplitz broji 1.000 stanovnika a regija raspolaže s 3.000 kreveta. Tjedan skijanja platit ćete 396/342 eura (glavna sezona, ostatak sezone) u privatnom smještaju te od 445 do 377 eura u hotelima ili pansionima. U cijenu je uključeno sedam noćenja s doručkom i šestodnevna skijaška karta, a dolazak je moguć bilo koji dan. Privatni smještaj za kraći skijaški odmor (tri noćenja s doručkom i dvodnevna skijaška karta) platit ćete 160 / 139 eura, a za hotele ćete morati izdvojiti od 181 do 157 eura na više. Dolazak je također moguć bilo koji dan.

Financijski je najisplativiji, ne računamo li udaljenost (325 km od Zagreba) i trošak prijevoza, kratki odmor tijekom tjedna. Za četiri noćenja platit ćete samo tri, jer jedno poklanja pružatelj smještaja, dok ćete za trodnevnu skijašku kartu platiti samo dva dana, a jedan dan skijanja poklanja vam skijalište Tauplitz. Tako će vas privatni smještaj stajati 153 eura, a hotelski smještaj od 171 euro na više. Ovu izuzetnu ponudu potrebno je rezervirati unaprijed i nije moguće koristiti u glavnoj sezoni, a dolasci u Tauplitz isključivo su nedjeljom ili ponedjeljkom.

Izražene cijene su orijentacijske i odnose se na odraslu osobu u popunjenoj dvokrevetnoj sobi. Djeca do šest godina skijaju besplatno u pratnji roditelja, a o mogućim popustima na smještaj djece dodatno se raspitajte.

Za informacije i rezervacije smještaja nazovite turističke info urede u Tauplitzu [+43(0)3688/2446] ili Bad Mitterndorfu [+43(0)3623/2444]. Ponudu hotela i pansiona možete pronaći i na stranicama www.dietauplitz.com

Skijaška sezona

Otvaranje skijaške sezone 2014/15. predviđeno je u subotu 29. studenog, no zbog snježnih uvjeta otvorenje je pomaknuto za 6. prosinca. Sezona bi trebala trajati do 12. travnja 2015. Glavna sezona u Tauplitzu odvija se u periodima od 20. prosinca do 9. siječnja te od 31. siječnja do 6. ožujka.

Cijene skijaških karata

Cijena cjelodnevne skijaške karte za odrasle je 39 eura, za mlade 34.50 eura, a za djecu 19.50 eura. Za šest dana odrasli će platiti 200 eura, mladi 178.50 eura, a djeca 100 eura. Cijene izvan glavne sezone nešto su snižene za odrasle. Skijaške karte trajanja dulje od jednog i pol dana važeće su u sustavu Schneebärenland saveza, što vam nudi ukupno 120 km skijaških staza. Osim Tauplitza, obuhvaćena su još skijališta Die Kaiserau, Planneralm, Riesneralm i Loser – Altaussee. Iako je to najavljivano za sezonu 2014/15, Die Tauplitz nije ušao u sustav Salzburg Super Ski Card, koji trenutno obuhvaća 22 skijaške regije. Detalje oko cijena provjerite ovdje