vrući trend

Zaboravite na balerinke, svi žele venecijanske furlane: Ovo su najljepše cipele sezone

14.06.2023 u 06:26

Bionic
Reading

Populariziran od strane venecijanskih gondolijera, cipele koje nose naziv furlane imaju čvrsto uporište u modi – samo pitajte Talitu von Furstenberg, Alexu Chung i Kate Moss

Trendseterice u potrazi za cipelama sezone nerijetko posežu za balerinkama koje pronalaze kod kultnih brendova, od Prade do Chanela. Ali u Veneciji rođak legendarnih balerinki potpuno je zaokupio pažnju talijanskih trendseterica. Sada baš svi žele furlane. Tradicionalne baršunaste papuče prvi put su izrađene u sjeveroistočnoj Italiji, ali su najuže povezane s venecijanskim gondolijerima. Sada ove nekad skromne cipele imaju čvrsto uporište u svijetu mode.

Ukrašavajući stopala svih, od Talite von Furstenberg do Alexe Chung, furlane, ili 'friulane, rođene su iz talijanske ljubavi prema suptilnoj sofisticiranosti i vještini izrade. U početku izrađene od recikliranih materijala kao što su stare gume i neiskorištena tkanina u regiji Friuli (od kuda i potječe njihov naziv), papuče su postale popularan izbor za gondolijere zahvaljujući svojim čvrstim gumenim potplatima.

Danas se furlane češće izrađuju od svile, pamuka ili, tradicionalnije, baršuna, često u hrabrim, privlačnim bojama ili dubokim, bogatim tonovima dragulja, koji daju dašak luksuza čak i najosnovnijim kombinacijama.

Najveći suvremeni zagovornici ovog posebnog brenda gondolierskog glamura su sestre Arrivabene, Viola i Vera, koje su osnivačice tvrtke Vibi Venezia, specijalizirane za furlane. Sestre Arrivabene odrasle su u veličanstvenoj domovini svojih predaka Palazzo Papadopoli u Veneciji. Njihova majka, grofica Bianca di Savoia Aosta Arrivabene, navodno je inspirirala stilski koncept brenda Vibi Venezia - ona je godinama kupovala tradicionalne cipele s gumenim potplatom na mostu Rialto. Surađujući s brendovima kao što je Emilia Wickstead, sestre Arrivabene transformirale su tradicionalni stil u glavni dio garderobe za cool djevojke diljem svijeta.

Iako su zadržali svoj jednostavan oblik, brendovi poput Vibi Venezia i Piedàterre – koji spajaju tradicionalno s modernim štihom i stvaraju stilove za muškarce – počeli su eksperimentirati s uzorcima i stilovima kako bi stvorili revidiranu verziju amblematične venecijanske cipele.

Zavodljive u svojoj jednostavnošću furlane se odlično slažu s dugim haljina i suknjama, elegantno se nadopunjujući s prugicama i lepršavim krojevima. Lijepo će izgledati kako za elegantnu večeru tako i za šetnju gradom u stilu Kate Moss.

  • +7
Furlane ViBi Venezia Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo