Iako najpopularniji u Velikoj Britaniji, scones, slatki ili slani, udomaćili su se diljem Europe. Tako su u Mađarskoj poznati kao 'pogača', a u Hrvatskoj kao 'pogačice'. Recept za najbolji scones ili pogačice prenose se s generacije na generaciju pa tako i mi prenosimo jedan takav s tradicionalnim President Zagrebačkim sirom
Sastojci:
230 g President Zagrebačkog sira
320 g oštrog brašna
4 velike žlice mlijeka Dukat i još malo za premaz
1 prašak za pecivo
3/4 male žličice soli
1/8 male žličice papra
80 g maslaca Dukat
pola šake sjeckanog vlasca
Priprema:
President Zagrebački sir izmiksajte s mlijekom u glatku pastu.
Maslac utrljajte u brašno pomiješano s praškom za pecivo, poslolite, popaprite, dodajte sjeckani vlasac i spojite sa sirnom smjesom. Smjesu spljoštite u disk i ohladite u hladnjaku desetak minuta.
Lagano ohlađeno tijesto izvaljajte na pobrašnjenoj površini i režite krugove kalupima ili malim čašicama.
Pecite 10, 15 minuta na 180°C dok dno i vrhovi ne pozlate.
Gotove vruće pogačice poslužite s maslacem.
Za više recepata: http://www.dukat.hr/hr/magazin/knjiga-recepata