vrijeme radosti

Zamolili smo par ljudi da se prisjete svog najdražeg Božića. Osim toplih priča podijelili su s nama i recepte svojih baka

18.12.2019 u 14:31

Bionic
Reading

Miris je nepošteno zanemareno osjetilo. Ubraja se među starija i moćnija, što dokazuje i ljudima odavna poznat fenomen. Mirisi, naime, imaju mogućnost vraćanja vrlo specifičnih sjećanja i emocija. Pokušajte se samo prisjetiti na što prvo pomislite kad osjetite miris bakinih božićnih kolača. Ili još bolje, što osjećate. Upravo smo to mi učinili. Zamolili smo nekoliko ljudi da nam opišu baš tu situaciju. Ovo su njihove priče

Božićno je vrijeme - vrijeme radosti. Okupljamo se za bogatim blagdanskim trpezama sa svojim najbližima. Veselimo se, razgovaramo, opuštamo se. Plandujemo. Rijetki su periodi u godini koji nam dopuštaju takav luksuz. A još su rjeđi ljudi koji uz Božić vezuju išta drugo doli neprikosnovene sreće.

Tome je tako zato što od malih nogu odrastamo sa spoznajom da je Božić jedini blagdan u godini kad se okupi čitava obitelj. Dovoljno je da vas iz kuhinje zapljusne neki specifičan miris i vi ćete, makar u svojim mislima, magično pred oči prizvati svoju baku za štednjakom dok vam sprema obiteljski ručak. Ispunit će vas osjećaj ugode. Gotovo da ćete u ustima osjetiti okus njene pašticade. Ili nekog drugog jela koje se u vašoj kući tradicionalno spremalo taj dan. Čut ćete boju njenog glasa i znati što ste u tom trenutku točno mislili i osjećali.

Fenomen je to koji je još davnih dana opisao glasoviti francuski književnik Marcel Proust kad je pisao o efektu kolačića madeleine. Sve što je bilo potrebno da njegov junak u svoje sjećanje prizove neko davno potisnuto sjećanje bio je miris tog zamamnog kolačića umočenog u čaj od lipe. Odlučili smo provjeriti je li tome doista tako.

Zvone

'Mene na Božić najviše podsjećaju mirisi na ulicama koje osjetiš kad izađeš iz kuće. Šećer s kolača, mirisi pečenja, ali i ribusina koju svi kuhaju. Nikako ne smijem zaboraviti mirise kuhanoga vina – uvijek crvenoga.

U mojoj obitelji običava se jesti na Božić oko ponoći, tada se okupe svi. Bude malo naporno – ali bude jako veselo. Poslije trpeze su svi dobre volje, ali i premoreni. Na te tople obiteljske proslave Božića, koje su rijetka prilika da se svi okupimo dobrog raspoloženja, osim kada se ne mjere kutije ispod jelke, podsjeća me jako topao i vlažan miris domaćeg kruha, domaće goveđe juhe s pregršt povrća, kiselina od pripreme francuske salate i na koncu najdraži miris mlinaca zapečenih u masnoći od purice, uz miris prasetine', rekao nam je Zvone.

Iz njegove bogate obiteljske kuharice izvukli smo recept za pravu goveđu juhu bez koje je nezamisliv svaki božićni ručak.

  • 600-800 grama govedine
  • 1,5 litara vode
  • vezica korjenastog povrća za juhu
  • 1-2 rajčice
  • 2 krumpira
  • glavica luka
  • list kupusa
  • papar u zrnu
  • sol
  • žlica Vegete
  • grančica celerova lista

Priprema

U lonac nalijte mlaku vodu i stavite kuhati meso. Čim juha zakipi, dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće (celer, mrkva i peršin), nekoliko zrna papra i luk koji ste prethodno raspolovili i popekli. Nakon toga dodajte rajčicu, oguljeni krumpir, list kupusa, Vegetu i celerov list, pa poklopite. Kad juha ponovno zakipi, smanjite temperaturu pa lagano kuhajte otprilike sat i pol. Kad je meso mekano, ulijte malo hladne vode da se juha razbistri. Meso izvadite, a juhu procijedite kroz gušće cjedilo pa u nju ukuhajte rižu ili tjesteninu.

Kuhanu govedinu i povrće narežite na manje dijelove i poslužite u dubokim tanjurima s juhom.

Anja

'Miris božića je naizgled čudna mješavina koja ima savršenog smisla. Jer sarma, cukerančići, francuska i keksi su mirisi koji se uvijek isprepliću za Božić. I nezaobilazni fuži i šugo. Nitko nije bolje mijesio fuže od babe. Sjećam se kad sam prvi put babi pomagala raditi kekse - tako se zovu, keksi. Bilo je to negdje sredinom 80-ih, a miris sirovog maslaca i šećera probijao se kroz nosnice dok sam pokušavala pravilno izraditi tijesto kako bi bilo taman prhko.

A ako bih samo malo odignula glavu od keksa, zapljusnuo bi me miris sarme koja se krčka na šporetu na drva. Nema boljeg mirisa od šporeta na drva. I onda najljepši dio s keksima – umakala bih ih još tople u bijelu kavu napravljenu od Divke', ispričala nam je Anja.

Ako pak i vi želite naraštajima koji dolaze u zalog ostaviti toplo sjećanje na savršen Božić, svakako spremite recept za sarmu Anjine bake.

Sastojci

  • 1,5 kilograma kiselog zelja
  • 0,5 miješanog mljevenog mesa
  • šalica riže
  • glavica luka
  • jaje
  • žlica Vegete
  • 15 dekagrama domaćeg špeka
  • komad suhih rebara
  • žličica mljevene crvene paprike

Priprema

Najprije izdvojite veće listove kiselog kupusa, a hrptove narežite na sitno. Naribajte luk pa ga pomiješajte s mesom, jajetom, rižom, Vegetom te sve dobro promiješajte. Napunite listove smjesom i zamotajte ih u rolade. Sitno rezano zelje pomiješano s komadićima špeka i suhim rebrima stavite na dno lonca. Preko narezanog zelja poslažite svoje sarme. Ponavljate proces dok ne iskoristite sve sarme. Kad ih potrošite, lonac napunite mješavinom pilećeg temeljca i slatke paprike. Kuhajte na laganoj vatri dva i pol sata. Sarmu poslužite s pire krumpirom.

Mia

'Svaki put kad se sjetim Božića iz svojeg djetinjstva moram odati počast posebnom kolaču. Još prije samo nekoliko godina čekala bih strpljivo da svi ukućani utonu u san kako bih drvenim stepenicama sišla u prizemlje kuće i došuljala se do blaga skrivenog u frižideru: cannola - specijaliteta talijanske kuhinje i veselja za moje nepce. Oni iz pekare nisu im ni do koljena. Mama je to uvijek znala i zato srećom na terasi imamo još jedan frižider pun cannola. Hvala mama!' kaže Mia, a uz Božić veže slatka sjećanja iz mamine kuhinje.

Zavedite i vi svoje ukućane zavodljivim okusima talijanske kuhinje koje nikad neće zaboraviti.

Sastojci

  • 160 grama glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • pola žličice mljevenog cimeta
  • 25 grama maslaca
  • jaje
  • žlica šećera
  • žlica Kakaa u prahu Dolcela
  • 30 mililitara crnog vina

Za kremu:

  • 250 grama Mascarponata & Toffee preljev Dolcela
  • 300 mililitara mlijeka
  • 200 mililitara slatkog vrhnja
  • ulje za duboko prženje
  • čokoladne mrvice
  • nasjeckane pistacije

Priprema

Brašnu dodajte sol, jaje, omekšali maslac i cimet. Kakao i šećer razmutite u crnom vinu pa dodajte brašnu. Zamijesite čvrsto i glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke, umotajte u prozirnu foliju i držite u hladnjaku najmanje sat vremena.

Tijesto zatim tanko razvaljajte i izrežite na kvadrate (ili krugove promjera 8 centimetara). Stavite ga potom u nauljen kalup za cannole i omotajte te dobro stisnite krajeve (slijepite bjelanjkom) da se ne otvore tijekom pečenja.

Cannole pržite u srednje zagrijanom dubokom ulju do rumene boje. Izvadite ih na upijajući papir da uklonite višak masnoće. Kad se malo ohlade, skinite kalup i ohladite do kraja.

Za kremu u posudu prikladnu za miksanje ulijte 250 mililitara hladnog mlijeka te slatko vrhnje i dodajte sadržaj mješavine za pripremu deserta.

Miješajte električnom miješalicom na srednjoj brzini točno minutu kako biste dobili desert odgovarajuće gustoće. Ohlađene cannole pomoću slastičarske vrećice napunite kremom. Krajeve s kremom pospite čokoladnim mrvicama ili pistacijama.

Prije posluživanja cannole pospite šećerom u prahu.

Blagdansko raspoloženje neće nedostajati uz ovakvu slasnu, mirisnu i ukusnu trpezu. A kad su u pitanju neodoljiva jela, tu je uz sve nas i Vegeta, s kojom već 60 godina pripremamo najukusnija jela za sebe, obitelj i prijatelje. Vegeta kuhanje čini bezbrižnim, jednostavnim i kreativnim, a pomaže vam da istaknete najfinije okuse u svakom jelu. Još samo ukrasite stol te izvadite onaj servis koji čuvate za posebne prilike, ipak je Božić. U slast!

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Podravkom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.