čudesni mINERAL

Magnezij je hit suplement: Pomaže kod nesanice, glavobolje i jača kosti

07.07.2024 u 20:06

Bionic
Reading

Osim što pomaže kod nesanice, magnezij smanjuje glavobolju i simptome PMS-a, ali i jača kosti te balansira razinu šećera u krvi

Ljetne vrućine težak su period za sve koje muče problemi s nesanicom, ali i za one koji čvrst san u ostatku godine uzimaju pod normalno. Visoke temperature, 'težina' u zraku i rano svitanje najčešći su uzroci ovom problemu, no potencijalno savršeno rješenje naći ćete u - magneziju.

Ovaj kemijski element četvrti je najzastupljeniji u organizmu, uz kalcij, kalij i natrij, te je dio skupine esencijalnih minerala. No magnezij spada među najaktivnije.

'On djeluje kao čuvar mineralnih iona stanice, dopuštajući odgovarajućoj količini drugih minerala da se apsorbiraju', rekla je Carolyn Dean, autorica knjige 'The Magnesium Miracle'.

Namirnice koje snižavaju visoki tlak Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

'Bez premca'

Dean navodi znanstvene studije prema kojima je magnezij uključen kao kofaktor u 80 posto metaboličkih funkcija, uključujući ubrzavanje probavljanja masti, kontrolu krvnog tlaka i normalizaciju lučenja hormona.

'To je nešto nevjerojatno, bez premca. Tim više imamo problem jer je obradivo tlo tijekom godina toliko iskorišteno da se smanjio udio magnezija koji smo ranije dobivali iz hrane', upozorava dr. Michael Breus.

Ističe i da je to posebno značajno jer mnogi od nas imaju deficit magnezija: iako brojke variraju, istraživanja pokazuju da najmanje 20 posto populacije ne unosi potrebnu količinu ovog minerala prehranom.

Sve češći deficit magnezija

'Čak i povrće bogato magnezijem, poput onog lisnatog, sadrži mnogo manje magnezija nego prije. Zato dodaci prehrani često mogu biti od velike pomoći u suzbijanju mogućih nedostataka', napominje liječnik.

Dobrobiti ovog minerala poznate su više od 75 godina te je već 1930-ih propisan kao dodatak u liječenju srčanih oboljenja. No tek 1980., zahvaljujući istraživanju bračnog para Belle i Burtona Altura, šira javnost počela je pokazivati interes za poboljšanjem zdravlja pomoću povišenih doza magnezija.

U 2000-ima je proveden novi niz istraživanja kojima su potvrđene njegove višestruke dobrobiti po zdravlje, a zadnjih godina posebno je popularan na TikToku, na kojem vlada određena opsjednutost suplementima.

Učinci magnezija

Tako je stekao status čudesnog minerala, što nimalo ne čudi, s obzirom na njegove učinke:

  • pomaže u borbi protiv nesanice
  • opušta mišiće
  • optimizira sportske performanse
  • balansira razinu šećera u krvi
  • ojačava kosti
  • liječi migrenu
  • ublažava simptome PMS-a
  • pojačava pozornost
  • smanjuje simptome anksioznosti i depresije.

Osim navedenog, detektirano je 65 stanja za koja se vjeruje da reagiraju na konzumiranje magnezija, pa dr. Breus bez zadrške tvrdi:

'Malo elemenata iz prehrane ima veći utjecaj na tijelo od ovog minerala.'

Koju vrstu magnezija uzimati?

S obzirom na to da postoji čak 11 vrsta magnezija, najbolje što možete napraviti jest razgovarati s liječnikom i odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim simptomima, napominju eksperti.

Naprimjer, magnezijev citrat vrlo je bioraspoloživ i najviše se preporučuje u slučaju deficita. Magnezijev laktat je sličan, ali nježniji za želudac. Magnezijev klorid liječi bolove u mišićima, a magnezijev oksid migrenu. Također postoji mnogo načina uzimanja: u kapsulama, transdermalno ili u uljima, sprejevima i gelovima, koji se bolje apsorbiraju u tijelu.

Kao i kod svakog suplementa, kontraindikacije je bitno uzeti u obzir. Suplementi magnezija mogu, između ostalog, stupiti u interakciju s antacidima i antikoagulansima, a ako pretjerate, možete doživjeti nuspojave poput nadutosti, želučanih tegoba i mučnine. Međutim hipermagnezijemija (ili predoziranje magnezijem) vrlo je rijetka jer bubrezi učinkovito eliminiraju njegov višak.