Rastu li vam zazubice već pri samoj pomisli na pečenu slaninu? Upravo je to jedan od najzamamnijih mirisa hrane kojemu rijetko tko može odoljeti. To uopće ne iznenađuje, kažu znanstvenici koji su u novom istraživanju otkrili što se krije iza tog divnog mirisa pečene slanine
Kada je u pitanju doručak, teško da postoji ijedna aroma bolja od mirisa slanine dok se peče i cvrči u tavici. Znanstvenici iz American Chemical Society odlučili su saznati što se to točno krije iza tog zamamnog mirisa koji nam uvijek izaziva zazubice. Tajna mirisa slanine krije se u mješavini šećera i aminokiselina, što se naziva Maillardova reakcija. Naime dok se slanina grije u tavici, šećeri iz slanine reagiraju s aminokiselinama, a to zajedno s toplinskom razgradnjom masti dovodi do proizvodnje čak 150 spojeva koji pak uzrokuju nastanak poznatog i jedinstvenog mirisa pečene slanine.
U istraživanju su znanstvenici pokušali otkriti koji to spojevi daju miris pečenoj slanini, uspoređujući ih s aromama koje nastaju pečenjem svinjskoga buta, piše compoundchem.com. Tijekom istraživanja meso se prvo pržilo, zatim mljelo, a potom je poprskano dušikom kako bi se skupili hlapljivi organski spojevi koji su bili oslobođeni. Prikupljeni spojevi su nakon toga propuštani kroz plinsku kromatografiju i maseni spektrometar kako bi se identificirali.
Skupljeni hlapljivi spojevi potječu iz spomenute Maillardove reakcije u kojoj se šećeri razgrađuju s aminokiselinama uslijed zagrijavanja. Drugi hlapljivi spojevi u slanini nastaju zahvaljujući toplinskoj razgradnji masti. U slučaju dimljene slanine nitrit korišten u procesu sušenja može reagirati s masnim kiselinama i mastima prisutnima u slanini za vrijeme zagrijavanja, što pak dovodi do većeg postotka spojeva koji sadrže dušik nego u standardnom svinjskom mesu.
Tijekom istraživanja znanstvenici su zaključili da su u slanini i u svježem svinjskom mesu u velikim količinama prisutni ugljikovodici, alkoholi, ketoni i aldehidi. No također su otkrili da se neki spojevi nalaze isključivo u slanini, a sve ukazuje na to da oni igraju važnu ulogu u kreiranju njenog mirisa.
Svi ti spojevi sadrže dušik, a znanstvenici su otkrili da nijedan od njih sam po sebi nema prepoznatljiv miris slanine, već kombinacija hlapljivih spojeva kreira zamaman miris kojemu teško tko može odoljeti.