PREDMET ŽELJA

Zašto su svi poludjeli za ovim jednostavnim tenisicama?

10.12.2015 u 14:23

  • +13

Tenisice koje svi obožavaju

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Najjednostavnije bijele tenisice danas su must have, a brojne slavne trendseterice znalački ih uklapaju u svoje stylinge

U moru tenisica i novih modela koji svake godine preplave tržište svakako je zanimljivo vidjeti da najjednostavnije od njih - bijele Adidasove tenisice Stan Smith, model star 50-ak godina - uživaju nevjerojatnu popularnost. Zanimljivo je da je danas ovaj model popularan baš kod modno osviještenih cura koje su sve donedavno zaobilazile tenisice u širokom luku.

Riječ je vječnom modelu koji je u kratkom roku postao modni klasik. Obožavaju ga slavne ljepotice poput Kendall Jenner, Gigi Hadid, Reese Witherspoon, Mirande Kerr i brojnih drugih, a na njih nisu ostale imune ni naše slavne dame koje njeguju casual sportski stil, poput Daniele Trbović i Nevene Rendeli, koja ih nosi na traperice, ali i haljinu.

Ovaj vječni model pojavio se na tržištu 1963, a ime je dobio po slavnom tenisaču Stanu Smithu, koji je u mirovinu otišao 1985, kad se mnoge od današnjih brojnih it cura u svijetu mode nisu ni rodile. Još od početka 2000-ih bio je sastavni dio svakodnevne 'uniforme' dizajnera Marca Jacobsa, a njegov neodoljiv minimalizam prepoznala je i Phoebe Philo, dizajnerica modne kuće Céline koja ih godinama nosi, čak i na predstavljanjima novih kolekcija.

Zanimljivo je da je prije svega tri godine prodaja tenisica Stan Smith išla tako loše da ih je Adidas povukao sa svojih polica. Ponovo su se vratile u prodaju 2014, a zahvaljujući agresivnoj kampanji na društvenim mrežama, koja je ciljala slavne osobe, nova zvijezda u modnom svijetu je rođena. Popularnost ovih trendi tenisica je eksplodirala preko noći, a u njima se potpuno gola na stranicama francuskog Voguea pojavila i Gisele Bundchen, najbolje plaćena manekenka na svijetu.
Poslužile su i kao inspiracija za kolekciju Alexandera Wanga za proljeće/ljeto 2015. u kojima je prikazao bijelo-zelene kreacije.

Jednostavne bijele tenisice postale su jedan od najutjecajnijih modela u povijesti i svi ih nose i žele, a svakako im u prilog ide i pristupačna cijena od oko 600 kuna za ženske modele i 400 za dječje (do broja 40). Footwear News ih je proglasio tenisicama godine, a samo u 2014. adidas je prodao više pari ovog modela nego ukupno u razdoblju od 2010. do 2013.

Prvi model ovih tenisica pojavio se 1963, a dvije godine kasnije nazvan je Robert Haillet, po tadašnjoj francuskoj teniskoj zvijezdi. Kad se on umirovio, odlučili su ih nazvati po tadašnjem najboljem tenisaču na svijetu, Amerikancu Stanu Smithu. No period od 1973. do 1978. bio je poprilično konfuzan pa su popularne tenisice imale 'krizu identiteta': Smithovo lice krasilo je jezik, a iznad njega je bilo Hailletovo ime. Od 1978. nose isključivo Smithovo ime i otad se nisu mijenjale, što je zapravo glavni razlog njihove megapopularnosti: jednostavan, čist dizajn koji se s lakoćom uklapa u različite stylinge i bijela boja. Osim originalnih bijelih tenisica sa zelenim detaljem, u prodaji su i one s crvenim i plavim, a nude se u različitim materijalima te dizajnerskim suradnjama (Yohji Yamamoto, Jeremy Scott…).