Lubenica, omiljena ljeti i prepuna hranjivih sastojaka, sadržava vrlo malo šećera, što je čini idealnom namirnicom i za osobe koje paze na unos kalorija
S udjelom vode od 96 posto, lubenica pomaže hidrataciji organizma dok vitamin C koji sadržava jača imunološki sustav i štiti od slobodnih radikala.
Vitamin A, koji između ostalog osigurava crvenu boju pulpe, pomaže zdravlju očiju, obnovu kože i rast kose. Uz to, sadržaj magnezija od 9 miligrama na 100 grama čini lubenicu idealnim snackom nakon treninga, a zbog niskog udjela kalorija i šećera savršen je međuobrok za sve koji žele zdravo smršavjeti.
Zbog ovih zdravstvenih blagodati u lubenici se ljeti može uživati u svim prilikama - kao salati s mentom i fetom, izrezanoj na trokute za međuobrok ili kao dodatku jogurtu za doručak.
O blagodatima lubenice puno se zna, no znate li da hranjive sastojke kriju i njena kora i koštice?
Da, dobro ste pročitali! Ono što mnogi smatraju nejestivim te vrlo brzo nakon rezanja lubenice završava u organskom smeću trebalo bi zapravo biti na našem tanjuru.
Kad govorimo o kori, ne mislimo na tvrdi vanjski sloj lubenice zelene boje - već na bijelo 'meso' koje je odmah ispod i koje neopravdano završava u smeću sa zelenom korom. Po okusu podsjeća na krastavac i izvrstan je dodatak svim salatama naribano ili izrezano na štapiće. To ne samo da je iznimno ukusno, već pomaže našem zdravlju.
Blagodati kora lubenice:
- vitamin C za stabilan imunološki sustav
- dijetalna vlakna za dugotrajan osjećaj sitosti
- citrulin za zdravlje srca i krvnih žila
Blagodati koštica lubenice:
- vitamin A za zdrave oči, kožu i kosu
- nezasićene masne kiseline
- željezo
- magnezij
- kalcij.
Savjet za kraj: ako želite imati koristi od njih, koštice lubenice dobro sažvačite ili ih možete osušiti prije nego što ih umiješate u müsle ili s njima začinite smoothie.