Jestivo cvijeće
Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr
Jestivo cvijeće
Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr
Uz raznoliko povrće koje nam donose topli mjeseci u godini, zaboravlja se da i cvjetovi raznih biljaka mogu biti odlična nadopuna mnogim jelima
Cvjetovi vlasca i češnjaka su ukusni u zelenoj salati te krumpir salati ili kombinacijama s tjesteninom i raznim umacima.
Dragoljub, jedna od vrsti potočarke, jestiva je biljka koja se najčešće kombinira u salatama. Pripazite da ih uberete prije nego procvatu jer tada više nisu pogodni za jelo.
U Dalmaciji se listovi i još nerascvjetani cvjetovi maslačka pripremaju na lešo zajedno sa špinatom, blitvom i ostalim povrćem, a možete ga raditi i na salatu.
Neven je jednostavan cvijet koji lako raste iz sjemena u vrtu. Latice možete odvojiti od središta cvijeta i staviti u salatu.
Poput tikvica, i njihovi cvjetovi su dobar izvor vitamina C, kalija i folata. Nježni cvjetovi tikvica mogu se jesti i svježi u raznim salatama te poslužiti kao dekoracija jelima. Odlični su punjeni, pogotovo s ricottom.
Boražina ili borač je poljska biljka koja ima plave cvjetove i okusom podsjeća na krastavce. Dodajte ju u voćne salate, zelene salate ili zamrznite u kockice leda za hladne napitke.
Kamilica ima cvjetiće koji su okusom bliski jabukama. Od kamilice se čak može napraviti i liker pa koristiti za izradu domaćeg sladoleda, a izbjegavajte ju kao hranu ako ste inače alergični na ambroziju.
Čičak je još jedna jestiva biljka, a koriste se mladi izdanci, mlade sočne stabljike, listovi i korijen biljke. Stabljike i peteljke se trebaju oguliti prije nego ih iskoristite za salatu ili primjerice u varivima.
Cvijet hibiskusa kao i ostali dijelove biljke koriste se za pripremu džemova, začina, juha i umaka.
Bazga je poznata kao biljka od koje se radi čaj ili sok, a manje je poznato da se cvjetovi mogu pohati. Pohanu bazgu možete poslužiti kao glavno jelo uz meso ili desert s kompotom.