HVALA TI ZA SVE

Cijela regija tuguje za Arsenom

18.08.2015 u 14:10

Bionic
Reading

Smrt Arsena Dedića odjeknula je u svim državama regije. Mnogi su ga na prostoru bivše Jugoslavije, osjećali svojim. Tome u prilog govore reakcije brojnih regionalnih medija

Odlazak Arsena Dedića u ponedjeljak navečer bila je jedna od udarnih vijesti elektroničkih medija i internetskih portala u Srbiji, a među zajedničkim ocjenama je i da glazbena scena ostaje 'bez jednog od najomiljenijih glazbenika i izvođača na tlu bivše Jugoslavije'.

'Bio je jedan od najomiljenijih glazbenika i izvođača na tlu bivše Jugoslavije. Jedan je od utemeljitelja žanra šansone na našim prostorima, prepoznatljivoga vokalnog i dovitljivoga pjesničkog stila, svestrani umjetnik, skladatelj, flautist, dirigent, aranžer, glazbeni producent i pjesnik', ocijenila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Uz detaljan životopis Arsena Dedića, RTS podsjeća i da je 's velikim brojem nagrada i priznanja, s opsežnim umjetničkim opusom od preko 30 albuma, Arsen posljednjih godina, narušenog zdravlja, neumorno radio'.

'Ostat će upamćen kao romantik, šansonijer Balkana, posve osebujnog stila visoke umjetničke vrijednosti', navodi RTS.

'Glazbeni pečat Arsena Dedića na glazbenoj sceni SFRJ ogroman je. Nećete pogriješiti kažete li da ono što su Charles Aznavour, Jacques Brel, Leonard Cohen, Serge Gainsbourg i Scott Walker predstavljali za svjetsku, to je Arsen bio za glazbenu scenu dvadesetdvomilijunske Jugoslavije', ocjenjuje portal B92.

Arsenov odlazak potaknuo je brojne komentare na srpskim portalima, izdvajamo neke od njih: 'Odlaze najbolji, ali ne umiru sve dok žive njihova djela, pjesme! Počivaj u miru, maestro!'; 'Otišao je još jedan čovjek koji je simbolizirao duh onoga prohujalog, južnoslavenskog duha'; 'Umro je najveći jugoslavenski skladatelj, pjevač, pjesnik, ali - prije svega - veliki čovjek, naš dragi Arsen'; 'Ostat će upamćen kao romantik, šansonijer Balkana, posve posebnog stila visoke umjetničke vrijednosti'; 'Ako može, molim, Arsen nije samo hrvatski skladatelj jer on je svojom glazbom nadrastao ove prostore i naše primitivne nacionalizme'.

Štovatelji Arsena Dedića na portalima citiraju i njegove brojne stihove, uz ostalo: 'Od vremena poezije i mira, ostala je samo prazna kuća...', a među najbrojnijim poveznicama na Arsenovu glazbu, na portalima su: 'Ono sve što znaš o meni', 'Moderato cantabile', 'Tvoje nježne godine', 'Djevojka za jedan dan', 'Ako priđeš bliže', 'Djevojka iz moga kraja' te Ujevićev 'Odlazak' - 'Tamo, tamo da putujem...'

O Arsenovom odlasku pišu i mediji u Sloveniji. Tako slovenska državna televizija RTV Slovenija opisuje Arsena kao 'iznimno plodnog umjetnika', a na portalu Siol.net prisjećaju se jedne od najpopularnijih pjesama u Sloveniji - 'Pjegava djevojka', za koju je glazbu napisao Jure Robežnik. O Arsenu pišu i slovenskenovice.si, a veliki članak sa životopisom velikog umjetnika posvetio je i portal Delo.si. Na portalu Zurnal24.si nazivaju ga 'legendom hrvatske šansone'.

I brojni bosanski mediji prenijeli su vijest o Arsenovoj smrti. Vodeći dnevni list u BiH, Dnevni avaz, stavio je tu vijest na svoju naslovnicu, a o Arsenovom odlasku pišu i tamošnji portali Ekskluziva.ba te Radiosarajevo.ba koji ga opisuju kao jednog od najcjenjenijih hrvatskih skladatelja, književnika, prevoditelja, pjesnika i kantautora. S velikim umjetnikom pozdravili su se i portali Haber.ba, Dnevnik.ba, Dnevnilist.ba, Oslobodjenje.ba, a portal Klix.ba piše da je Arsen 'napisao, skladao i izveo mnoge dojmljive ljubavne i misaone pjesme te je svojim izvornim stilom stekao mnogobrojne poklonike'.

Crnogorski dnevni list Vijesti na naslovnici svojeg portala također je javio o Arsenovoj smrti, kao i Radio televizija Crne Gore.