TETOVIRANI CHEF

David Skoko: 'Moja djeca najviše vole kad im spremim tjesteninu'

01.11.2015 u 19:24

Bionic
Reading

Popularni kulinarski show 'Kruške i jabuke' vraća se 2. studenog na male ekrane i to na Drugi program HTV-a. Novo ime u timu emisije je David Skoko kojeg smo gledali u ulozi mentora u showu 'Jezikova juha'. Saznali smo gdje je kušao najbolja jela, kako je zapravo započela njegova karijera u kuhinji i što njegova djeca najviše vole kad im tata spremi

Istrijana, koji u Banjolama kraj Pule vodi obiteljski restoran, izabrali su za novo pojačanje kultnog HTV-ova showa uz koji su odrasle generacije kuhara amatera. Osim Davida, tajne iz kuhinje pred kamerama će podijeliti i Lidija Kralj te Slavko Večerić. Angažman u HTV-ovu showu za Davida Skoku je razbijanje rutine posla, a onda i zabava kuhanja u veselom društvu. U 'Kruškama i jabukama' zamijenio je Tomislava Špičeka i čast mu je raditi sa starom gardom kuhara, iako se ne može pohvaliti da je u mladosti pratio emisije. Osim 'Jezikove juhe' proslavio se gostovanjem u američkom TV showu 'No Reservations' kada je ugostio američkog kuhara, gurmana i putopisca Anthonyja Bourdaina.

O svom iskustvu u 'Jezikovoj juhi' kaže da je to bio preokret od onoga što radi svakodnevno.
'To je bilo vrlo malo povezano sa stvarnim ugostiteljstvom i kuhanjem. Više je bilo povezano s reality prezentacijom problema ugostiteljstva. To mi je bilo neko novo iskustvo. Na trenutke je bilo zabavno, ali uglavnom mi je bilo jako naporno. Koncept tih emisija kao što je 'Jezikova juha' ne bih htio ponoviti jer nisam nabrijani kritičar koji će dijeliti lekcije, kažnjavati kuhare', rekao je. Dodaje kako je na snimanju 'Krušaka i jabuka' odlična, vesela atmosfera.

Kuharske emisije u svijetu su, tvrdi, totalno promijenile sliku kuharstva i kuhara kao zanimanja kod gledatelja.
'Približile su taj naš svijet ljudima koji se time ne bave i ozbiljno kuhanje donijeli u domove, što je jako pohvalno. Kuharske emisije tipa 'Krušaka i jabuka' su dobra platforma za sve mlade kuhare koji se žele eksponirati i pokazati što znaju. Jer ono što je nekad radila stara kuharska garda, sada otvara mogućnost mnogim mladim kuharima. Takve emisije su izrazito praćene i mi kuhari kroz njih postajemo 'zvjezdice', što nam svakako donosi dobar publicitet, a ako smo uz to dovoljno kvalitetni, i napredak u karijeri', ističe.

Kulinarstvom se počeo baviti prije 15-ak godina. Prije nego što se upustio u kulinarske vode, radio je u komunalnom poduzeću, partijao i jurcao na motoru.
'U našoj kuhinji se uvijek puno kuhalo jer smo velika obitelj koja se često družila, pa se uvijek pomagalo u kuhinji mojoj majci i svima koji su kuhali', izjavio je. S vremenom se razvijao i krenuo s vlastitim receptima.

U budućnosti bi volio objaviti vlastitu kuharicu.
'Vjerojatno će se to dogoditi budući da imamo dosta svojih recepata koje smo razradili. To će više biti kao neki pečat u karijeri, no moja karijera još će rasti. Kad ja napravim knjigu s receptima, to će biti jako ozbiljna kuharica', poručio je. Neka od najboljih jela kušao je u Vijetnamu, na Korzici, Siciliji, Španjolskoj, Portugalu i Sjevernoj Africi i uvijek je, kaže, otvoren za novu hranu i okuse.

S dvije godine mlađom suprugom Anom gotovo je dva desetljeća. Imaju osmogodišnjeg sina Antona i četverogodišnju kćer Franku. Hrane se, kaže, vrlo jednostavno.

'Jedemo jako puno ribe. Skoro svaki dan nam je na bazi nečega iz mora jer imamo tu mogućnost, krasi nas bogati arhipelag, podmorje je puno svega, od ugora do jastoga. U konobi ćemo iskoristiti sve od orade, ugora, ušate... svakog vraga, sve što se mrda u moru. Ipak, moja djeca obožavaju kad radim svaku vrstu tjestenina. Oni su zaljubljeni u bilo kakvo jelo od tjestenine', smije se David.