U KINIMA: 'BARBARA'

Hladna ljubavna priča

09.11.2012 u 11:07

Bionic
Reading

Više nego solidnu njemačku ljubavnu dramu vidjeli smo na Vukovar film festivalu, a sada je stigla i u kina

Neuobičajeno hladna ljubavna priča 'Barbara' smještena je, prikladno, u vrijeme hladnog rata, u Istočnu Njemačku ranih 80-ih, depresivnu, tmurnu policijsku državu bez perspektive, elementarnih ljudskih sloboda, ali i materijalnih blagodati. Lijepa doktorica Barbara 'po kazni' dolazi u zabačenu provincijsku bolnicu iz Berlina u kojem je ostavila imućnog i zgodnog dečka. Bolnica i njeno osoblje, mještani maloga grada, sve je to Barbari neopisivo odbojno i strano, svi su oni ne samo potencijalni doušnici tajne službe koja je stalno drži na oku, nego i simboli njenog izgnanstva. Izuzeti su samo njeni pacijenti, osobito djevojka Stella koja uporno pokušava pobjeći iz obližnjeg radnog logora i s kojom se Barbara u potpunosti identificira.

Njena samoizolacija logičan je potez i svojevrstan prosvjed protiv stvarne izolacije koja joj je nametnuta. Kako se Barbarin odnos s kolegom Andrejem razvija i balansira između simpatije i antipatije, ljubavi i mržnje, naklonosti i nepovjerenja... tako film, lišen stvarnog zapleta, postaje sve zanimljiviji, a Petzold efektno oslikava atmosferu straha, nepovjerenja i izdaje koja junacima stalno lebdi nad glavom.

Tajanstveni i slojeviti likovi Barbare i Andreja te njihov zanimljiv i kompleksan odnos okosnica su ove vrlo dobre, suzdržane, ali i izuzetno dojmljive drame, koja pomalo podsjeća na njemačku uspješnicu 'Život drugih' i u značajnoj mjeri počiva na odličnoj glumi Nine Hoss kao distancirane, tajanstvene i odane Barbare te Ronalda Zehrfelda kao šarmantnog, toplog i pragmatičnog Andreja. Christian Petzold nagrađen je Srebrnim medvjedom na festivalu u Berlinu za režiju.