SUDAC U X-FACTORU

Huljić o budućnosti Magazina: Biologija čini svoje

26.02.2015 u 09:40

Bionic
Reading

S osnivačem Magazina razgovarali smo o sudjelovanju u popularnom 'X Factoru', a otkrio nam je i što misli o budućnosti svoje dugovječne grupe

Splitski glazbenik Tonči Huljić (53) posljednjih dana budi se ranom zorom, a ide spavati iza ponoći. Svakodnevno sluša i ocjenjuje kandidate prvog regionalnog 'X Factora', što mu ne pada nimalo teško jer glazba je bila i ostala njegova najveća ljubav.

Nakon 'Operacije Trijumf' ovo je drugi show u kojem ćete odlučivati o sudbini kandidata. Jeste li se dvoumili oko prihvaćanja ponude?
Dvoumio sam se samo zbog svoje silne zauzetosti. No produkcija mi je obećala izaći u susret pa sam lakše donio odluku. Samim time jer i sam u budućnosti imam jednu ambiciju kad su u pitanju ovakvi formati.

Hoćete li inzistirati na tome da kandidati pjevaju više domaće ili strane pjesme?
Nekad bih kazao da bih inzistirao na tome, no glas na engleskom jeziku puno bolje zvuči i svakome bih preporučio da otpjeva pjesmu upravo na tom jeziku.

Hoćete li biti strogi?
Bit ću iskren! Pa koliko god nekoga istina znala zaboljeti. Ne mogu se truditi svidjeti se svim ljudima. Ali mogu kazati ono što mislim. Uostalom, svi me znaju i ne bi bilo zanimljivo da idem glumiti neku strogoću.

Koji ćete savjet dati kandidatima?
Samo da se opuste. To je najvažnije od svega. Jer se lako može prepoznati kad netko uživa u onome što radi. Znam da to nije jednostavno, no mišljenja sam da mlad čovjek od malih nogu mora znati što želi u životu jer on samo tako proleti. I pozitivno je što su svi ovi mladi donijeli odluku da neće sjediti na kauču, tući se ili opijati. Svakome bih od njih dao medalju. Svaka im čast što su imali hrabrosti stati ispred ovakvog žirija. Tko zna? Možda mene netko ne podnosi, možda mu se gadim sa svime što sam dosad radio. A možda sam mu super. Svejedno mora izaći ispred mene. I ako me mrzi i ako me voli.

Mnogi od njih padnu u zaborav nakon završetka emisije. Planirate li pod svoje okrilje uzeti nekog kandidata koji vam se jako svidi? Je li moguće da Magazin dobije novu pjevačicu?
Andreu neće nitko zamijeniti. Jednom, kad dođe vrijeme da ona ode iz grupe, ne vjerujem da će Magazin raditi u kontinuitetu. Jednostavno, biologija čini svoje. Ljudi su se toliko navikli na postojanje Magazina i kad ga ne bi bilo, jako bi im nedostajao. Nijedan bend u povijesti, ne samo ovdje, već u svijetu, nije dao toliko karijera koje traju još i danas.

Što treba imati pobjednik 'X Factora'?
Ne zna se to. Moraš biti dovoljno lucidan da prepoznaš neku mladu osobu koja bi mogla biti novi Mišo Kovač ili Oliver Dragojević. Morate to znati prepoznati – od toga kako pjeva do onoga što nosi u sebi. Biste li za Olivera s osamnaest godina i naočalama rekli da će biti zvijezda? To se jednostavno mora prepoznati.