'GLAZBENA REVOLUCIJA'

Jay-Z i ekipa uz puno pompe žele puno novca od streaminga

31.03.2015 u 14:27

Bionic
Reading

Prije nepunih mjesec dana Jay-Z se odlučio na kupnju švedskog glazbenog servisa Tidal. Povodom jučerašnjeg svečanog lansiranja ove nove-stare usluge, uz Jay-Z-ja su se našle brojne glazbene kolege i prijatelji, za koje se naposljetku otkrilo da su suvlasnici ovog glazbenog servisa

Na popisu suvlasnika glazbenog servisa Tidal tako se nalaze zvijezde kao što su Alicia Keys, Win Butler & Régine Chassagne, Beyoncé, Calvin Harris, Chris Martin, Daft Punk, Jack White, Jason Aldean, J. Cole, Jay-Z, Kanye West, Deadmau5, Madonna, Nicki Minaj, Rihanna i Usher.

'Namjera nam je sačuvati važnost glazbe u našim životima', izjavila je Alicia Keys, predstavivši bit glazbenog servisa uz citat Friedricha Nietzschea - 'Bez glazbe život bi bio pogreška'. Uz zvukove Radioheadove distopijske 'The National Anthem' u pozadini, okupljeno glazbeno mnoštvo potpisalo je ugovore nastavivši s predstavljanjem novog projekta.

Po svemu sudeći, jedinstveno iskustvo koje kontroliraju sami glazbeni umjetnici glavna je okosnica Tidalove usluge koja će svojim korisnicima pružati ekskluzivan audio i videosadržaj. 'Ovo je nešto što su svi priželjkivali i ono čega su se svi bojali', izjavio je Jay-Z. Osim ove osnovne informacije, Jay-Z i partneri s javnošću nisu podijelili ništa više o ovom 'revolucionarnom' projektu. U međuvremenu usluga Tidal je postala dostupna za korištenje, a za pretplatu ćete mjesečno morati izdvojiti 9,99 dolara za standardnu uslugu ili 19,99 dolara u sklopu koje dobivate HD audiosadržaj.

Prema pisanju Billboarda, svaki od 16 glazbenih umjetnika (koliko ih sudjeluje u ovom projektu) ima jednak udio u kompaniji u iznosu od tri posto. Preostali, odnosno većinski udio u tvrtki pripada Jay-Z-ju, kao i investitorima, među kojima se nalaze mnogobrojne izdavačke kuće. Osim spomenutih umjetnika, govorkalo se da je Drake jedan od glazbenika koji se nalazi na podužem suvlasničkom popisu Tidala, no na jučerašnjem predstavljanju o kanadskom reperu nije bilo ni riječi.

Na pitanje Billboardova novinara o pokušaju natjecanja s platformom Beats Music, u vlasništvu Dr. Drea, Jay-Z se pokušao ograditi znakovito odgovorivši: 'Ne moram izgubiti kako biste vi pobijedili. Zapamtite to.'