NA ŽEDNOM UHU

Jedinstveni Jimmy Barka Experience ponovo u Zagrebu

11.02.2014 u 12:33

Bionic
Reading

Naziv benda Jimmie Barka Experience inspiriran je likom Džimija Barke, propalog netalentiranog pjevača u Ex-Yu igranom filmu 'Kad budem mrtav i beo' (1967.) redatelja Živojina Pavlovića. Jimmy Barka Experience premijerno su nastupili prije godinu dana ispred više od 500 ljudi na otvaranju nesuđenog kluba Žedno uho u Klovićevim dvorima kada su furioznim plesnim ritmovima zapalili plesni podij. Nešto više od godinu dana od zagrebačke premijere u Klovićevim dvorima Jimmy Barka Experience nastupit će 27. veljače u klubu Attack u sklopu skvota Medika kada će promovirati krajnje autentičan cjelovit materijal koji će se uskoro naći na novom mixtapeu -'Old News'

S obzirom da se radi o plesnom bendu čiji korjeni ritma leže u funk/afro/ethno glazbi kao cjelovečernja podrška, prije i nakon nastupa benda, nastupit će i dva vrsna DJ-a kolektiva Soulkeks: Mr Dirty Hairy i Borovich. Jimmy Barka Experience čine renomirani jazz perkusionist Marjan Stanić - bunjar avant RnR benda Žambo Žoet Workestrao i stalni bubnjar u bendu Vaska Atanasovskog i dva vrsna producenta/DJ- a, Borka i Bakto zaslužni za spas od zaborava popularne ex yu funk, soul, disco, r'n'r glazbe šezdesetih i sedamdesetih godina koju izvode u projektu Tetkine radosti. Izričaj benda zasniva se na spajanju modernog i tradicionalnog, gdje Marjan izvodi lepezu plesnih ritmova na perkusijama i klasičnom bubnju u rasponu od tradicionalnih ethno ritmova sve do modernih i onih eksperimentalnih. Marjana prate DJ- evi Borja i Bakto na četiri gramofona, samplerima i efektima elektronskim audio kolažom začinjenim poznatim replikama/samplovima iz Ex-Yu filmova. Rezultat kreativnog, inspirirajućeg spoja tradicionalnog i modernog izričaja je instrumentalna, slikovita plesna glazba začinjena vrhunskim humorom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim i zasigurno pokreće tijelo na ples.

Jimmy Barka Experience (live) @ Stara Elektrarna

Koncert JBE zamišljen je kao cjelonoćni događaj na kojem će prije i nakon benda do ranih jutarnjih sati naizmenično nastupati DJ-evi SoulKeks organzacije: Mr Dirty Hairy i Borovich u miksu funk/soul/disco/RnR glazbe reproducirane isključivo s originalnih gramofonskih ploča. Mr Dirty Hairy, inače Matt Davies iz Brightona – strastveni je kolekcionar rijetkih vinilnih izdanja iz cijelog svijeta, i kune se u analogno bio to hip hop ili funk. Hairy je bitan producent i DJ estetike ‘two turntables & a mic’ što je potvrdio suradnjama s Kranšvesterom, Kandžijom, Generalom Woo Dječacima i mnogim drugima.

Zajedno s Mr Dirty Hairyem nastupit će i Borovich, inače Nenad Borović, jedan od urednika koncertnog programa, hrvatske najbitnije organizacije za promociju svjetske nezavisne muzičke scene - Žedno uho. Borovich je dugogodišnji kolekcionar vinila i strastveni ljubitelj kvalitetne glazbe svih žanrova i podžanrova, a te večeri predstavit će svoj pogled na funk glazbu kroz najširi spektar žanrova putujući kroz glazbenu povijest.

Ulaznice za koncert Jimmy Barka Experience uz pratnju SoulKeks DJ-eva koji će se održati 27. veljače u klubu Attack (Medika) mogu se kupiti po cijeni od 35 kuna na samom ulazu na koncert. Vrata kluba Attack za publiku se otvaraju u 21:30 sat, dok se početak glazbenog programa najavljuje za 22 sata