AVVANTURA FILM FESTIVAL

Kultni redatelj Zanussi u Zadru

30.08.2013 u 13:32

Bionic
Reading

Kultni redatelj Zanussi stigao je na filmski festival u Zadru

Krzysztof Zanussi veliko ime poljske kinematografije, redatelj u čiju su se filmografiju još 60-ih i 70-ih urezali istaknuti naslovi poput: The structure of Crystal (1968), Illumination (1973), Camouflage(1976) boravi na zadarskom filmskom festivalu kao član glavnoga žirija koji će večeras odlučiti o najboljima.

Sjajnim je ocijenio i izbor filmova koje gleda na festivalu, a riječ je o naslovima koji će se teško pronaći u redovitoj kino distribuciji jer art house teško nalazi put do publike.


Nakon Zadra, redatelj putuje u Mongoliju gdje snima film o mobbingu u velikim korporacijama i posebno se veseli radu s mongolskim glumcima, a film će biti na tržištu 2014. Riječ je o koprodukciji s Italijom i Rusijom.

Osim što ovaj vitalni 75-godišnjak još uvijek režira, velikim dijelom po europskim i svjetskim kazalištima, Zanussi je i aktivni predavač na sveučilištima diljem svijeta. Tako je i u Zadru održao sjajno predavanje u sklopu okruglog stola, u organizaciji Avvantura festivala i zadarskog sveučilišta, na temu kreativne industrije koju festival njeguje od prve festivalske godine.

Zanussi je i povjerenik u papinskom povjerenstvu za kulturu, bio je savjetnik Ivana Pavla II za audiovizualnu kulturu, a u razgledanju Zadra interesirao se za bogatu povijest grada, i činjenicu da obnovljeni rimski Forum na kojem se održavaju filmske projekcije na otvorenom, nosi ime 'pape Poljaka'. Našalio se i na svoj račun što se tiče veze s Vatikanom... 'Zanimljivo je imati ključeve jedne države', kaže Zanussi.