ČETVERO SUMNJIVACA

Makedonski Eurosong je namješten!

14.11.2014 u 12:35

Bionic
Reading

Skandal oko namještanja rezultata na Skopskom festivalu ovih dana potresa Makedoniju

Kako je objavio Tanjug, četiri su osobe prvoosumnjičene za zločinačko udruživanje i računalne prevare u vezi s namještanjem rezultata prva tri mjesta na Skopskom festivalu, na kojem je izabran makedonski predstavnik za jubilarni 60. Eurosong u Austriji, službeno je priopćilo Ministarstvo unutarnjih poslova Makedonije.

Čast da iduće godine u Beču predstavlja svoju zemlju pripala je pobjedniku 'X faktora' Danielu Kajmakoskom, drugoplasirana je bila Tamara Todeska, a prema glasanju stručnog žirija i publike treća je bila Evgenija Čančalova Egi

Prema priopćenju Ministarstva, među osumnjičenima za 'namještaljku' jedan je od autora, skladatelj i vlasnik produkcijske kuće, kao i vlasnik i upravnik društva koje je organiziralo telefonsko glasovanje, a pretpostavlja se da je s osumnjičenima surađivao i dio izvođača.

Kako prenose makedonski mediji, grupa koja je organizirala namještanje, odnosno prevaru telefonskim glasovanjem kojim je utjecala na konačan plasman natjecatelja u finalu Skopskog festivala, velika je, a o potvrđenim sumnjama o zločinačkom udruživanju i računalnoj prevari MUP je izvijestio i javnog tužitelja.

Odmah po završetku glasovanja kod još 14 osoba pronađen je veliki broj telefona i 2.500 SIM kartica s kojih se glasovalo da bi se utjecalo na plasman izvođača. MUP još nema podatke o tome s kojih kartica se koliko puta i za koga točno glasovalo.

Do sada nijedan od izvođača nije pozvan na saslušanje, a osumnjičeni su tijekom informativnog razgovora odlučili braniti se šutnjom i protiv njih će biti naknadno podnijete kaznene prijave.

Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova objašnjavaju da ne mogu utjecati na ponavljanje glasanja budući da oni nisu organizatori festivala, održanog preksinoć uz nagradu od ukupno 45.000 eura koje je osiguralo Ministarstvo kulture.

Podsjetimo, kontroverzna Conchita Wurst odnijela je uvjerljivu pobjedu na posljednjem Eurosongu, čije je finale održano 10. svibnja u Kopenhagenu.