RIMSKI FILMSKI FESTIVAL

Matthew McConaughey u ulozi karijere

09.11.2013 u 19:18

Bionic
Reading

Početak 8. međunarodnog filmskog festivala u Rimu obilježio je američki film kanadskog redatelja Jean-Marca Vallea (C.R.A.Z.Y., Mlada Viktorija) 'Dallas Buyers Club', prikazan u glavnoj konkurenciji. Glavne uloge dvojice oboljelih od AIDS-a, heterosekualca i transvestita, iznimno su uvjerljivo odigrali zapanjujuće transformirani Matthew McConaughey i Jared Leto

McConaughey glumi električara i jahača rodea Rona Woodroofa koji, nakon što mu liječnici prognoziraju samo mjesec dana života s virusom HIV-a, odluči boriti se za život alternativnim terapijama. No dok američka Uprava za hranu i lijekove 1985. godine odobrava testiranje na ljudima izuzetno opasnog lijeka s brojnim štetnim posljedicama, brojni bezopasni lijekovi za oboljele nemaju njihovu dozvolu te ih Woodroof ilegalno uvozi iz Meksika, a potom pokreće i klub u kojem svi koji plate članarinu dobivaju te lijekove.

Naravno da moćna farmaceutska industrija nije otrpjela takvu provokaciju, te je protiv Woodroofa Uprava za hranu i lijekove pokrenula rat do uništenja. Ronu, osvjedočenu homofobu, u njegovu projektu je glavni suradnik neočekivano bio transseksualac Rayon, a kroz taj odnos razvio je i svoju toleranciju prema različitima. Ova istinita priča dobila je moćnu ekranizaciju kojoj ni u jednom trenutku ne nedostaje uvjerljivosti.

McConaughey je za svoju ulogu karijere smršavio do zastrašujuće razine, ali je osim fizičke transformacije pokazao i zavidno glumačko umijeće, kao i izvrsni, neprepoznatljivi Jared Leto.

Iz ostalih festivalskih programa treba izdvojiti francuski film 'Sam' Cristophea Offensteina i belgijsko-talijanski 'Marina'. 'Sam' donosi klasičnu, toplu priču o jedriličaru koji na putu oko svijeta u svojoj jedrilici pronađe dječaka emigranta koji se želi dokopati Francuske. S brojnim scenama valova i oluja, ledenjacima, otocima i rtovima, dupinima i kitovima, ovaj je film vrlo uvjerljivo dočarao putovanje oko zemaljske kugle i razvoj odnosa između jedriličara i dječaka, od bijesa i odbijanja do brige i podrške.

'Marina' pak donosi priču o odrastanju pjevača Rocca Granate i nastanku jedne od najpoznatijih pjesama na talijanskom jeziku. Rocco je s obitelji bio u Belgiji, gdje je njegov otac emigirao da bi zaradio kao rudar, a Rocco razvio svoj pjevački talent uz brojne peripetije i prepreke zbog svog porijekla. 'Marina' je vrlo šarmantan i simpatičan, ali u cjelini ipak odveć staromodan i na trenutke prilično preglumljen film.