U KINU EUROPA

Na programu novi Gilliam i von Trier

02.01.2014 u 14:36

Bionic
Reading

Dobitnik glavne nagrade posljednjeg izdanja sarajevskog filmskog festivala 'U procvatu' i novi filmovi dvojice kultnih redatelja: kontroverznog Danca Larsa von Triera te bivšeg montipajtonovca Terryja Gilliama dolaze na program kina Europa

Od 2. siječnja, na programu kina Europa prikazuje se film 'U procvatu' ('In Bloom'), dobitnik glavne nagrade posljednjeg izdanja sarajevskog filmskog festivala. Film koji su režirali Nana Ekvtimishvili i Simon Groß govori o dvjema četrnaestogodišnjim djevojčicama koje odrastaju tijekom ranih devedesetih u Tbilisiju, glavnom gradu odnedavno nezavisne gruzijske države. Uslijed teške postsovjetske svakodnevice, ali i krute te često okrutne gruzijske tradicije, djevojčice su prisiljene naglo odrasti i na svojoj koži iskusiti posljedice patrijarhata, ranog braka i ljubavnog razočaranja. Film je osvojio, između ostaloga, i nagradu C.I.C.A.E. na Berlinaleu 2013. Domaća publika prethodno ga je imala prilike pogledati na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu.


U četvrtak, 9. siječnja, na program dolaze novi filmovi dvojice kultnih redatelja: kontroverznog Danca Larsa von Triera te bivšeg montipajtonovca Terryja Gilliama. Von Trierova 'Nimfomanka' (‘The Nymphomaniac’) govori o seksualnoj ovisnici Joe koju glumi Charlotte Gainsbourg. Pričom o njezinu životu s naglaskom na neutaživoj seksualnoj želji, film otvoreno progovara o 'ekscesnom' seksualnom ponašanju, a pritom 'ono što je najzanimljivije nisu eksplicitne scene seksa, nego način na koji je seksualnost prikazana i shvaćena' (Boyd van Hoeij, IndieWire). Redatelj je film podijelio u dva dijela, a drugi će se dio u kinima prikazivati ubrzo nakon prvog.

Radnja novog filma Terryja Gilliama, nazvanog 'Nulti teorem' (‘The Zero Theorem’), smještena je u visoko tehnologizirani, ali i otuđeni svijet budućnosti. Film prati ekscentričnog i povučenog kompjutorskog genija Qohena kojeg tumači dvostruki oskarovac Christoph Waltz. On nastoji riješiti teorem koji će mu otkriti smisao postojanja svijeta. Četiri godine nakon 'Imaginarija dr. Parnassusa', Gilliam je još jednom stvorio originalno i vizualno impresivno ostvarenje. Film je na prošlogodišnjoj Mostri bio nominiran za Zlatnog lava.

Od sredine siječnja, posjetitelji svih uzrasta moći će pogledati i japanski dugometražni animirani film o dvoje djece koji posjeduju nevjerojatne sposobnosti pretvaranja u vukove; njihov je otac, naime, Čovjek vuk. Film 'Djeca vukovi' japanskog redatelja i animatora Mamorua Hosode, koji je uspoređivan s kultnim animiranim filmovima Hayaoa Miyazakija, predstavlja vrlo dirljivu priču o odrastanju i životnim izazovima.

U međuvremenu se i dalje mogu pogledati filmovi s aktualnog repertoara: 'Samo ljubavnici preživljavaju' (‘Only Lovers Left Alive’, r. Jim Jarmusch), 'Adelin život' (‘Blue is the Warmest Colour, r. Abdellatif Kechiche), 'Hannah Arendt' (r. Margarethe von Trotta) i 'Jasmine French' (‘Blue Jasmine’, r. Woody Allen).
Informacije o programu kina Europa i raspored svih projekcija dostupni su na www.kinoeuropa.hr.