MENEGHETTI U ZAGREBU

Neodoljiva istarska gourmet priča u Apetit Cityju

16.05.2016 u 19:49

Bionic
Reading

Jedinstveni, zdravi i domaći recepti chefova iz Meneghettija i Meneghettijeva vrhunska vina zasigurno će očarati svakog ljubitelja dobre hrane u zagrebačkom Apetit Cityju. Renomirana istarska vinarija i poznati zagrebački restoran u četvrtak pripremaju vrhunsku večeru

Kako su radovi na rekonstrukciji i proširenju Stancije Meneghetti u punom jeku, glavni chefovi restorana Meneghetti Danijela Pifar i Bojan Vuković tijekom travnja i svibnja gostuju u nekoliko vrhunskih restorana diljem Hrvatske, u kojima kreiraju jedinstvene menije temeljene na sljubljivanju okusa Istre s raznim utjecajima tipičnim za kuhinje restorana domaćina. U tjednu koji prethodi samim večerama u svim restoranima domaćinima dogovorena je i posebna promocija vina te se gosti mogu upoznati s vinima iz ponude vinarije Meneghetti.

Danijela i Bojan dinamičan su kulinarski duo koji već skoro desetljeće i pol zajedničkim snagama tradicionalne recepte ovoga kraja pretvara u nove kulinarske doživljaje kroz maštovite i moderne interpretacije svojih jela. Ovaj dvojac se susreo i poslovno ujedinio još davne 2002. godine u kuhinji kultnog pulskog restorana Valsabbion, u kojem su se tih godina pomicale granice gastronomije na ovim prostorima. Godine 2012.  zajedno su prešli u Meneghetti te od tada ravnopravno vode kuhinju, što je također jedinstven slučaj na ovim prostorima. Njihov sofisticirani kulinarski izričaj preslikava dinamičan odnos između ruralne i urbane Istre, temeljen isključivo na svježim namirnicama lokalnih proizvođača.

U travnju je Meneghettijeva kuhinja gostovala u hotelu Bastion u Zadru, Dubravkinom putu u Zagrebu, Ježu u Makarskoj te Kadeni u Splitu. Turneja će kulminirati krajem svibnja događanjima na Korčuli, u hotelu Lešić Dimitri Palace, u kojem će chefovi gostovati prvo 26. svibnja na zajedničkoj večeri s kuhinjom domaćina, a 28. svibnja se na istom mjestu održava jedinstveno cjelodnevno gastronomsko događanje Relais & Chateaux Gourmet Sensation te će snage ujediniti čak pet Relais & Chateaux kuhinja – domaćin Lešić Dimitri Palace s Korčule predvođen Tonijem Ercegom, Bevanda iz Opatije i chef Andrej Barbieri, Il Bottaccio iz Masse (Italija) i chef Antiono Mosca, Kong Hans Kaelder iz Kopenhagena (Danska) i chef Mark Lundgaard te naravno Meneghetti prevođen svojim chefovima

U međuvremenu će se 19. svibnja održati vinska večera. Za tu priliku Meneghettijeva kuhinja je s kuhinjom restorana Apetit City, koju predvodi glavni chef Stjepan Bistrički i njegov tim, kreirala poseban meni od 7 sljedova. Večera će početi pjenušcem Meneghetti Classic 2013 kao pićem dobrodošlice uz kornete s beef tartarom i maslacem od tartufa, nakon čega slijede millefoglie od dimljenog rošpa praćene svježom Meneghettijevom malvazijom 2015. Sljedeće jelo na meniju su bijele šparoge s umakom Hollandaise i black tiger gamberi uz Kuća Glavić Malvasiju dubrovačku 2015.

Drugi dio menija prate dva velika vina iz Meneghettijeve arhive - uz crne fagotine od bakalara poslužit će se Meneghetti White 2011 iz jeroboam boce od 3l, a osso bucco s palentom od limete, mladim graškom i gremolatom pratit će Meneghetti Red 2009 iz velike boce od 5l. Za kraj su ostala dva deserta - domaći dimljeni keksi s aromatiziranom čokoladom te ekleri s limunom i timijanom koje će pratiti malo iznenađenje iz Meneghettijeva podruma. Završni dodir jelima dat će naravno Meneghettijeva maslinova ulja. Večera počinje u 20 sati, cijena je 450 kuna, a mjesto se može rezervirati direktno na broj restorana Apetit City 01/481107701/4811077 ili na e-mail bo-ca@zg.t-com.hr.

Mjesto na kojem je sve podređeno ovozemaljskim užicima

Meneghetti je vinska destinacija nastala obnovom stare istarske stancije, smještena u blizini Bala, na putu između Pule i Rovinja. Nakon što krajem ljeta otvori vrata imat će u svom sastavu wine hotel s 26 luksuznih smještajnih jedinica te restoran sa 70 mjesta, kao i radnu vinariju. Od 2013. godine Meneghetti je član internacionalnog udruženja ekskluzivnih hotela i restorana Relais & Chateaux. Restoran Meneghetti dobitnik je brojnih visokih nagrada i priznanja, od kojih je posljednje u nizu došlo prije nekoliko mjeseci, kada je u prestižnom izboru La Liste izabran među 1000 najboljih svjetskih restorana.

Vinarija Meneghetti predana je svojoj misiji da proizvodi najkvalitetnija vina i maslinova ulja koja također redovito osvajaju brojne domaće i inozemne nagrade i priznanja. U svibanjskom broju Falstaffa, najutjecajnijeg eno-gastro magazina na njemačkom jeziku, čak osam vina iz podruma Meneghetti dobilo je vrlo visoke ocjene, između 89 i 94 boda na ocjenjivanju najboljih vina Hrvatske po izboru urednika Petera Mosera. Valja naglasiti da je Meneghetti Classic 2013 prvi na listi najboljih pjenušaca s 93 boda, a Meneghetti Red je na istoj poziciji među najboljim crvenim vinima s 94 boda.


Miroslav Plišo i Sanja Cabalier

Restoran Apetit City Restaurant & Bar

Smješten u samom srcu Zagreba, Apetit City Restaurant & Bar dio je urbanog okruženja središta grada – omiljena destinacija za poslovne ručkove, polazišna točka večernjih izlazaka te mjesto susreta prijatelja i poznanika. Apetit City mjesto je i u kojem se susreću različite arome i okusi pa tako filozofija počiva na srednjoeuropskoj kuhinji s naglašenim dodirom Mediterana. Sličan je pristup i u odabiru namirnica pa glavni chef Stjepan Bistički i njegov tim u pripremi koriste samo najbolje i najsvježije namirnice koje Zagrebu pruža njegov položaj - čvrsto na kontinentu, a istodobno nadomak Jadranskog mora. Posebna pažnja posvećena je vinskoj karti koja se kontinuirano nadograđuje i odražava odabir najboljeg na tržištu. Unutrašnjost restorana, koja odiše opuštenim i modernim tonovima, prostor čini svojevrsnim produžetkom zbivanja sa zagrebačkih ulica i trgova koji ga okružuju.